Odla bakterier | Labbrapport | Naturkunskap

- Naturbruksprogrammet (NB) Årskurs 3
- Naturkunskap
- C
- 2
- 738
Odla bakterier | Labbrapport | Naturkunskap
En kortare och enklare labbrapport i Naturkunskap, där eleven fått i uppgift att odla bakterier och undersöka vilken temperatur bakterier växer bäst i. Notera att det förekommer en del språkliga och grammatiska fel i texten, men att innehållet trots det kan användas som inspiration.
Innehåll
- Syfte
- Material
- Metod
- Resultat
- Diskussion med felkällor
- Slutsats
Utdrag
"Material:
Två petriskålar, bomullstopp,toschpinna, en varm plats som skåp i temperaturs rum, tejp, näringslösning så kallat näringsunderlag, 500 ml vatten, 8 g agar-agar,5 g fettfri köttbuljong, Odlingspåsar.
Metod:
För att odla bakterier så skulle jag använda mig utav Petriskålar och i dessa stelna en agarplatta. Jag vägde upp agar-agar och buljong, sedan värmde upp vattnet och tillsatt agar – agar och buljongen. Lät dem lösas medan jag rörde om blandningen, efter att de svalnade lite hällde upp ett tunt lager i var och en av skålarna. Lät dem stelna och var jätte försiktig att inte förorena lösningen.
Efteråt delade in varje skål i fyra delar på undersidan med hjälp av vattenfast tuschpenna, och numrerade delarna. Tog ett bakterieprov från olika ställe i nära mig såhär:
Del 1: Ett hårstrå från mig som placerades i kanten.
Del 2: Baksidan av min skor.
Del 3: Tog en droppe vatten från vattenautomaten och applicerade i andra kanten på agarplattan i skålen.
Del 4: Ev. slem från mig med hjälp av bomull.
Sedan bredde ut provet på näringsunderlaget, ruta 1. Genom att stryka bomullspinnen fram och tillbaka på näringsunderlaget endast inom rutan 1. Gjorde samma sak i andra skålens ruta 1. Höll brukarna stängda och tejpade väl med locket på och inte öppna i onödigt länge, sedan placerade skålarna i odlingspåsarna. En av dem lades i ett varmskåp och den andra i rumstemperatur, lät bakteriekolonierna växa inom en vecka.
Efter en vecka tog ut dem och skulle undersöka både dem synligt och mikroskop."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in