Osmos och diffusion | Gurka i saltvatten | Labbrapport

- Estetiska programmet (ES) Årskurs 2
- Naturkunskap 1b
- A
- 6
- 1558
Osmos och diffusion | Gurka i saltvatten | Labbrapport
En utförlig labbrapport där osmos och diffusion med en gurka i saltvatten studeras. Syftet med laborationen är att förstå vad som händer med en organism som hamnar i en miljö med högre respektive lägre koncentration av olika ämnen än den har i sina celler.
Innehåll
Osmos med gurka
- Syfte
- Frågeställning
- Teori
- Hypotes
- Material
- Metod
- Resultat
- Diskussion
- Källförteckning
- Källkritik
Utdrag
Material:
3 glasbägare
3 gurkskivor (2-4mm)
1 glaspinne
1 våg
Kran vatten
Destillerat vatten
1 tsk salt d.v.s. natriumklorid.
1 kniv
1 märkpenna
Metod: I tre bägare hälldes 40ml kranvatten, destillerat vatten och en med saltlösning. I bägaren med saltlösning tillsattes 1tsk salt och rördes om ordentligt med glaspinnen så att natriumkloridlösning bildades. Tre gurkskivor skars ungefär lika stora (2-4mm). Gurkorna vägdes för sig. Konsistensen på skivorna beskrevs. Gurkskivorna lades i varsin bägare. Gurkorna låg 50 minuter i sina bägare. Gurkorna observerades och noterades i tabellen igen hur de olika gurkornas konsistens var. Dem vägdes igen och vikten noterades i tabellen. "... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in