Pappersväggar | Novellanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Pappersväggar | Novellanalys

En novellanalys av John Ajvide Lindqvists novell "Pappersväggar" från 2006. Eleven analyserar bland annat miljön, huvudpersonen, viktiga händelser och språket.

Utdrag

Den här novellen handlar om en 9-årig pojke som heter John. John lever i sin egen värld och har en livlig fantasi. Han bor tillsammans med sin pappa i ett hus nära havet. Direkt i inledningen av novellen kan man känna ömhet och kärlek mellan fadern och sonen. De är starkt relaterade till varandra fastän pojken är tyst och försjunken i sig själv. Han gillar ensamheten.

En dag får han en stor tom kartong av sin pappa. Han ser den som sitt nya hus i vilket han kan drömma sina overkliga drömmar, gömd långt ifrån realistisk vardaglig värld. Han låtsas sig som om han är i en annan tid och ingen kan göra något dåligt till honom. Han tror att han är trygg i kartongen, som om han är ”osynlig”.

Men kan ”dess ljusbruna, geometriska form” spara honom från de osannolika varelser där ute i skogen?! Pojken blir totalt paralyserad av rädsla när han befinner sig i situation inte mer än en halvmeter med två bens varelse som inte är djur och inte heller människa, denna gång i verkligheten, just på andra sidan av de tunna pappersväggarna.

Denna novell/berättelse utspelar sig i en typisk svensk miljö, på landet, framför ett hus nära havet, trehundra meter från ”Sjöängsstigen”, inomhus, i en skog ”uppåt Bogefors” vid Sjöängen (jag är inte säker om det är påhittad namn på plats eller inte). Det finns också en sagovärld eller västvärldens medeltid beskriven i novellen (pojkens fantasivärld).

Först var kartongen placerad på en gräsmatta i trädgården nära träden och buskar bredvid deras hus. De bodde nära stranden så pojken kunde höra fåglar och havet:
”Genom de tunna väggarna hörde jag sjungande fåglar, havet som lapade ..... Köp tillgång för att läsa mer

Pappersväggar | Novellanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Pappersväggar | Novellanalys.