Personanalys: Berättarjaget i "Den svarta katten"

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
  • Svenska 2
  • C
  • 2
  • 812
  • PDF

Personanalys: Berättarjaget i "Den svarta katten"

En personanalys av berättarjaget i Edgar Allan Poes novell "Den svarta katten". Eleven redogör för huvudkaraktären i novellen genom att berätta om hans bakgrund samt om hans agerande genom novellens handling.

Lärarens kommentar

"Bra skrivet! Lite för objektivt i sista stycket men en stark början"

Elevens kommentar

Jag skulle ha analyserat hur dom sista händelserna i novellen påverkade han som person mer.

Utdrag

Berättarjaget är en dödsdömd mördare och novellen är utformad som en bekännelse där han berättar om hur han gick från att vara en äkta djurvän till att bli en hänsynslös sadist. Berättarjaget är en dynamisk person som vi får följa genom hela hans utveckling som person under hela hans liv.

Huvudkaraktären hade en fin barndom fyllt med glädje som han fick från sina älskade djurvänner. I novellen antyder han dock att han var något mobbad av sina skolkamrater, ”Mitt hjärtas milda temperament var så framträdande till den grad att denna ömhet blev ett skämt bland mina vänner.” men att det inte var något han brydde sig allt för mycket om då han hade sina sällskapsdjur. Man får en känsla av att han vare lite av en outsider som mest höll sig för sig själv med sina djur.
Berättarjaget gifte sig ung med en flicka han älskade högt, dem delade samma kärlek för sällskapsdjur av alla dess slag. Tillsammans ägde dem massor av olika... Köp tillgång för att läsa mer

Personanalys: Berättarjaget i "Den svarta katten"

[0]
Inga användarrecensioner än.