pH-mätning - olika indikatorer | Labbrapport

- Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
- Naturkunskap 2
- A
- 2
- 641
pH-mätning - olika indikatorer | Labbrapport
En labbrapport som redogör för resultaten av ph-mätningar på olika lösningar, med hjälp av fyra olika indikatorer. Syftet med laborationen är att undersöka de olika metodernas tillförlitlighet.
Innehåll
Laboration: pH-mätning
- Syfte
- Bakgrund
- Material
- Metod
- Resultat
- Slutsats
- Felkällor
Utdrag
Material:
Små bägare, provrör, mätglas, sked, pH-papper, pH-meter, rödkålsavkok, BTB-lösning, ättika, tvättmedel, citronsyra, bikarbonat, propplösare, målarsoda, saltsyra.
Metod:
Under laborationen mättes pH-värdet på nio lösningar (ättika, tvättmedel, citronsyra, bikarbonat, propplösare, målarsoda samt tre olika koncentrationer av saltsyra) med hjälp av tre olika indikatorer (BTB-lösning, rödkålsavkok och pH-papper) samt en pH-meter. Mätningarna genomfördes i tre omgångar med tre lösningar åt gången.
En lösning av det ämne som skulle pH-bestämmas gjordes iordning genom att en liten mängd av ämnet löstes i ca 30ml vatten i en liten bägare. Lite av lösningen fördes sedan över till två provrör. I provrör nummer ett tillsattes några droppar BTB-lösning och färgen noterades. I provrör numer två tillsattes några droppar rödkålsavkok och lösningens färg jämfördes med färgskalan för rödkålsavkok. I bägaren doppades snabbt ett pH-papper och pH-värdet avlästes mot färgskalan. Därefter mättes pH-värdet i bägaren även elektroniskt med pH-metern. Detta upprepades för alla nio lösningarna och resultaten noterades i en tabell... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in