PH-värde hushållsämnen | Labbrapport

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
- Kemi 1
- VG
- 4
- 693
PH-värde hushållsämnen | Labbrapport
En labbrapport vars syfte är att avgöra ph-värdet för tio olika hushållsämnen, med hjälp av en lösning gjord på rödkål som naturlig indikator. Eleven utgår från följande frågeställning:
"Kommer ämnena att anta färgerna som är angivna i färgskalan, och kommer man att kunna se sådan skillnad på färgerna att ett ungefärligt PH-värde kan bestämmas?"
Lärarens kommentar
Bra rapport!
Innehåll
Laborationsrapport: Rödkål och PH
- Inledning
-- Teori
-- Syfte
-- Frågeställning
- Material
- Metod
- Resultat
- Diskussion
- Riskbedömning
-- Kemikalier
-- Avfall
-- Utförande
Utdrag
"Material:
Glas
Skedar
Kniv
Skärbräda
Rödkål
Vatten
Kastrull
Sil
Bägare
10 olika ämnen att testa PH på:
Diskmedel
Spolglans
'Vitamin Well'-dryck
Citronsaft
Ättika
Saltvatten
Ansiktsvatten
Koncentrerat sköljmedel
Banan
Kaustiksoda
Riskbedömning:
Kaustiksoda är starkt frätande och bör hanteras med försiktighet. Vid kontakt med huden, skölj rikligt med vatten.
Metod:
Första steget i denna laboration var förberedelse av den indikatorlösning som skulle användas. Rödkålen skars i mindre bitar och las i en kastrull tillsammans med lika stor mängd vatten som rödkål och lät koka i ca 5 minuter. Rödkålen silades bort och det starkt lila spadet hälldes över i en bägare och lät svalna.
De ämnen vars PH-värde skulle undersökas hälldes upp i varsitt litet glas. De ämnen som var i fast form (banan, kaustiksoda) löstes upp i en liten mängd vatten. Även koncentrerat sköljmedel späddes med vatten.
En tesked av indikatorlösningen tillsattes i vart och ett av ämnena, och rördes runt med en sked (en sked till varje lösning för att undvika blandning av ämnen).
Vid blandning observerades vilken färg lösningarna antagit och detta nedtecknades och jämfördes mot färgskalan för att fastställa ett ungefärligt PH-värde."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in