pH-värde på kemikalier i hemmet - Labbrapport i Kemi A

- Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 2
- Kemi A
- VG
- 2
- 640
pH-värde på kemikalier i hemmet - Labbrapport i Kemi A
En laborationsrapport vars syfte är att med hjälp av rödkålets färgämne som indikator ta fram olika pH-värden på saker man har i hemmet.
Innehåll
- Frågeställning
- Material
- Utförande
- Resultat
- Slutsats
- Felkällor
- Källförteckning
Utdrag
Material:
Rödkål (Burk), vittvinsvinäger, citronjuice, apelsinjuice, bakpulver (i lösning med vatten), hård badrumstvål (i lösning med varmt vatten) och dricksglas.
Utförande:
Experimentet började med att jag kokade upp 150 g rödkål i 3 dl vatten. Man kunde genast se det röda färgämnet från rödkålen kokas samman med det över 100 grader varma vattnet. Efter ca.10 minuters kokning filterade jag bort rödkålsbitarna och kvar blev den grumliga röda vätskan. I fem olika glas, á 250ml, tillsatte jag 3 cl vitvinsvinäger, 3 cl citronjuice, 1 dl apelsinjuice, 2 tsk bakpulver samt 5 g tvål som båda fick lösa upp sig i vatten. Efter att ha låtit rödkålsvätskan stå i kylskåp under natten tillsatte jag några centiliter i var och ett utav glasen... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in