pH-värde och saltsyra i lök | Labbrapport i Kemi

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Naturbruksprogrammet (före 2011) Årskurs 2
 • Kemi
 • A
 • 4
 • 1240
 • PDF

pH-värde och saltsyra i lök | Labbrapport i Kemi

En labbrapport som innehåller två enklare laborationer med lök:
- bestämma lökens saltsyra koncentration och pH- värde genom titrering
- känna luktskillnader, genom tillsättning av bas respektive syre

Innehåll

- Syfte
- Teori
- Hypotes
- Materiel
- Kemikalier
- Metod: Experiment nr 1, Experiment nr 2
- Beräkningar
- Resultat
- Diskussion
- Källor

Utdrag

"Materiel: Kniv,rivjärn, skärbräda, Lök, petriskål, mätcylinder, bägare, byrett, E-kolv, glest vävt tyg, magnetomrörare, stativ byretthållare, byrettratt. Skyddsglasögon, förkläde.

Kemikalier: 0,1 mol/dm3NaOH, 0,01 mol/dm3NaOH, 0,1 mol/dm3HCl, BTB.

Metod: Experiment nr 1:
Vi började med att ta en halv lök. Med hjälp av ett rivjärn hackade vi löken i så små delar som möjligt och löken hamnade i petriskålen. När vi var klara med hackandet, tog vi en lagom stor tygbit och pressade ut löksaften. Vi fick ut 30 ml lök saft och delade upp saften i 15 ml, i två 25 ml bägare. Vi tog den ena bägaren med 15 ml löksaft delade upp innehållet i två E-kolvar, dvs. 7,5 ml i varje E-kolv. Sedan tog vi båda E-kolvarna och spädde ut med vatten, ungefär 5 gånger lösningen.(gör inget om det kommer mer vatten in, vattnet är neutralt).

Samtidigt rengjorde vi byretten, och använde en slaskbägare. Vi rengjorde byretten med titratlösning 0,01mol/dm3NaOH. Efter det att byretten var rengjord tillsatte vi, 01mol/dm3NaOH i byretten. Viktigt att när man tillsätter 0,1molar NaOH får det inte innehålla luftbubblor.

När vi var klara med rengöringen, placerade vi byretten i lagom höjd i byretthållaren. Vi lade in magnet i E-kolv lösningen, och placerade byrett spetsen ungefär en centimeter i E-kolven. Sedan lade vi E-kolven på en magnetomrörare. Innan vi startade igång magnet omröraren tillsatte vi BTB(hjälper oss att hitta ekvivalspunkten (som är en omslagsintervall för indikatorn BTB), efter det starta vi magnetomröraren och droppa sakta in NaOH, när lösningen är neutral skall du anteckna hur mycket NaOH som droppats in.

Metod: Experiment nr två:
De bitarna lök som blev över, när vi använde rivjärnet, tog vi en kniv och skärbräda och hackade löken i småbitar. Här använde vi en 25mls bägare, och tillsatte 0,1 molar NaOH så att det skulle täcka löken. Detta måste stå i minst 10 minuter.

När löken stått en stund, delade vi upp innehållet i två bägare ungefär hälften i varje bägare. Vi tillsatte 0,1 molar HCL och volymen saltsyra skulle vara lite mer än löklösningen."... Köp tillgång för att läsa mer

pH-värde och saltsyra i lök | Labbrapport i Kemi

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2015-04-09
  Bra inspiration! Hjälper mig till min rapport
 • 2015-11-23
  jätte bra labbrapport