Presentation av Hamlet för en teatergrupp | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Komvux
  • Svenska 2
  • A
  • 3
  • 1183
  • PDF

Presentation av Hamlet för en teatergrupp | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift i form av en presentation av dramat "Hamlet" för en hypotetisk teatergrupp. Presentationen är delvis analyserande och recenserande, men främst syftar den till att locka intresse samt motivera en grupp till att spela upp pjäsen.

Lärarens kommentar

Här gäller det att sätta fantasin i rörelse och tänka sig in i en given situation. Dels skall du göra en bra analys av ett av Shakespeares dramer och dels skall du presentera det slagkraftigt och säljande i en tänkt situation.

"Du lyckas utmärkt med att leva dig in i den tänkta situationen med teatergruppen, redan från början. Därefter driver du en utmärkt argumentation, där du går igenom många av pjäsens kvalitéer, allt från miljöer och rollfigurer till rent litterära grepp som Shakespeare använt. Bra att du tar upp möjligheterna anpassa pjäsen till nutiden också!

Dessutom är det bra att du skrivit ditt svar som en sammanhängande text, vilket innebär att du väver in de olika svaren i en helhet. Styckeindelningen är effektiv, språket är tydligt och varierat, med många goda formuleringar och texten har en god disposition med effektiv inledning och avslut."

Elevens kommentar

Man kan skriva om texten med en annan situation/målgrupp i åtanke, det vill säga göra den mer objektivt reflekterande och mer som en recension av Hamlet.

Utdrag

Presentation av pjäsen Hamlet (1600 -1601)
 Ett kontroversiellt mästerverk, som satt prägel på litteraturens historia som ett av Shakespeares mest kända drama. Jag pratar såklart om en av världens mest uppspelade pjäser av de alla, den stora tragedin Hamlet. Maktspel, mord, vålnader, hämnd, dubbeltydiga kärleksrelationer... Ja den innehåller det mesta och endast fantasin kan sätta gränser på hur en personlig version av denna pjäs skulle kunna se ut.
 
Handlingen utspelar sig på slottet Elsinore i Helsingör, Danmark. Hamlet är ung, han är prins av Danmark, och han får erfara sin faders begravning, som följs av moderns nya giftermål, med hans farbror Claudius, som då blir den nya kungen. En vålnad uppträder inför Hamlet som berättar hur Claudius mördat sin bror i sömnen, Hamlet lämnas inför det stora uppdraget; att hämnas sin faders död. Pjäsen handlar om vägen till hämndens genomförande, på vägen spelar Hamlet tidvis... Köp tillgång för att läsa mer

Presentation av Hamlet för en teatergrupp | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.