Prioritering av ökad livsmedelsproduktion | Utredande text

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
- Biologi 1
- B
- 6
- 2294
Prioritering av ökad livsmedelsproduktion | Utredande text
En utredande text om en fiktiv situation där ett land uppmanas att öka livsmedelsproduktionen. Då behövs en prioritering gällande vilka livsmedel som ska ökas ut. I den här uppgiften svarar eleven på en förfrågan om hjälp med prioriteringen från landets jordbruksminister. I texten reder eleven ut hur produktionen av de olika livsmedlen kött (nötkött, fågelkött), spannmål (vete, korn, havre och råg) och baljväxter (ärtor, bönor och linser) fungerar och gör sin rekommendation till jordbruksministern.
Innehåll
Öka livsmedelsproduktionen
- Inledning
- Handelsgödsel
- Kött produkter
- Spannmål
- Baljväxter
- Diskussion
- Källhänvisning och källkritik
Utdrag
"Innan man börjar planerar och bestämmer vilken av dessa tre livsmedelskategorier man ska börja öka produktionen av måste man tänka på några saker innan. För att sträva efter ett hållbart koncept måste man ha rätt balans mellan alla tre hållbarhets aspekter, ekologisk hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och socialt hållbarhet. Man måste ha i tanken problem som bl.a. sötvatten brist, handelsgödsel(konsekvenser och ”peak fosfor”), tillgång på rätt mark m.m.
Sötvatten på jorden kanske verkar som en förnybar resurs men tyvärr är det inte så med..."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in