Projektarbete: Bygg av quadrocopter och lyftkraft - Loggbok

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
  • Projektarbete
  • MVG
  • 39
  • 11265
  • PDF

Projektarbete: Bygg av quadrocopter och lyftkraft - Loggbok

En längre redogörelse av ett projektarbete i loggboksform. Här får vi följa eleven genom hela processen av att bygga en så kallad "miniquatrocopter". Vidare så jämför eleven även quadrocopterns faktiskt lyftkraft med hur mycket teoretiska modeller förutspår att den ska lyfta.

Följande frågeställningar besvaras:
• Vad är en miniquatrocopter?
• Hur bygger man en miniquatrocopter?
• Hur stor är vår minicuatrocopters lyftkraft?

Lärarens kommentar

Toppbetyg och imponerande med tanke på att vi fick quadcoptern att lyfta.

Utdrag

14:e september
Vår grupp består av fyra personer – Ali, Cesar, Aram och Silvio. Vi bestämde oss för att bygga upp en så kallad quatrocopter och undersöka dess lyftkraft jämfört med en teoretisk modell dvs. hur mycket den bör lyfta rent teoretisk.

Vi kom på denna ide genom att se en video på youtube med en person som byggde en s.k. UAV (liknar en quatrocopter) som inspirerade oss. Detta såg vi som en utmaning eftersom ingen annan i skolan som har hållt på med sånt har lyckats förr. Det har alltid funnits problem som t.ex. stabilisering, balansering, symmetri osv. Vi hoppas på att vi klara av att lösa dessa problem.

I början hade vi det svårt att komma på en frågeställning men så småningom vi kom på en ja-nej frågeställning – ''kommer helikoptern klara av att lyfta och svänga?''. Då tyckte vår handledare Anders att frågeställningen var ju otillräcklig och redan satt. Istället hjälpte han oss att ändra på frågeställningen så att det skulle bli en jämförelse med nån teoretisk modell.

Vår temporära tidsplan är inte färdig än. Vi funderar på när vi kan gå till fysiksalen och kolla med Robert (fysikläraren) om vi kan få en ledig plats. Ifall detta inte går så har vi back-up plan att istället arbeta hem hos någon av oss helst Ali och Cesar eftersom de bor närmast.

Vi är inte säkra på det exakta datumet då vi ska börja med praktiska arbetet. Vi planerade att det första vi gör är att loss tidigare trasiga helikoptern som Ali har. På det här sättet kan vi ta reda på hur helikoptern är uppbyggd och dessutom mha den kan vi ta reda på vad vi kan improvisera t.ex. olika delar som motor, batteri, kretskort osv. Dessutom kan vi använda dessa för att bygga upp quatrocopter vilket skulle innebära att vi jobbar ekonomiskt också.

Metoder:
• Göra litteratursökning (fysikböcker, internet, m.m) för att ta reda på hur mycket den kan lyfta teoretiskt och vad en miniquatrocopter är
• Intervjua elektriker, fysiker, försäljare och söka på internet hur man bygger en miniquatrocopter
• Göra experimentet, bygga quatrocoptern och samla ihop mätdata

Så vi blev ju klara med projektplanen och nu kan vi skicka in den. Anders fixade också platsen i fysiksalen och nästa gång planerar vi att gå dit och starta vårt praktiska arbete respektive att ta loss delar från Alis helikopter och studera dessa... Köp tillgång för att läsa mer

Projektarbete: Bygg av quadrocopter och lyftkraft - Loggbok

[0]
Inga användarrecensioner än.