Psykologisk analys av Ior

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Psykologi 2b
  • B
  • 4
  • 2243
  • PDF

Psykologisk analys av Ior

En psykologisk analys om Ior som är en karaktär i Nalle Puh. Analysen använder sig av olika psykologiska teorier som till exempel det psykodynamiska perspektivet, det kognitiva perspektivet och det socialpsykologiska perspektivet. Texten ger en förståelse av dessa begrepp.

Utdrag

Ior
Ior är grå åsna, han är väldigt tillbakadragen och en pessimist. Hans karaktär i Nalle Puh kan uppfattas som nedstämd och negativ. Ior bor i ett hus av pinnar vid ån, där sitter han ofta i sina sorgsna tankar. Något som gör honom väldigt ledsen är hans svans som inte fungerar som den ska och ofta lossnar.
Hans vänner tycker mycket om Ior trots att han är väldigt dyster, men Ior har svårt att förstå varför dom tycker om honom. Hans vänner betyder mycket för honom och han är väldigt lojal mot dem. Även om Ior är väldigt nedstämd så följer han ofta med på de andras äventyr och det får honom nästan alltid på bättre humör, i alla fall för en stund. Något som Ior inte tycker om är när Tiger hoppar omkull honom eller någon förolämpar honom.

Kognitiva perspektivet
När man tar en närmare titt på Ior och hans beteende kan man nästan se direkt att han lider utav någon slags inlärd hjälplöshet. Han säger hela tiden “det är ändå aldrig någon som bryr sig om mig” och en gång sa han också att han skulle vilja hjälpa Kristoffer Robin, men att det inte spelar någon roll om han hjälper till eller inte, eftersom han inte kan göra något åt situationen. Därför känns det lite som att han inte bryr sig om att hjälpa till eftersom han VET att han inte kan göra något åt det. Detta kan bero på att han tidigare i livet har varit med om flera negativa händelser där han anser att det varit hans fel att något negativt har hänt. Detta kan sedan ha gjort att han börjat förklara negativa händelser med hjälp utav interna faktorer (det beror på mig). Samtidigt förklarar Ior även negativa händelser med säger att det ALDRIG är någon som bryr sig. Detta kan vara en förklaring till varför Ior nu är så dyster.

Ett schema står för individens antaganden om sig själv, om andra, om framtiden och om världen. Schemat bildas utifrån tidigare händelser i livet, och är därför väldigt svåra att förändra. I Iors fall, ... Köp tillgång för att läsa mer

Psykologisk analys av Ior

[0]
Inga användarrecensioner än.