Radions historia | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Radions historia | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift som redogör för radions historia och dess inflytande på samhället både förr och nu. Dessutom diskuteras fenomen som podradio, piratradio och utvecklingen av högtalare.

Innehåll

- Radio
- Källor

Utdrag

Under 1900-talet testades de första radiosändningarna och det ledde till att intresset för media växte snabbt. Men det var först 1923 som de första radiosändningarna i Sverige började. Radion var en stor uppfinning då man kunde nå ut med information snabbt. Den blir även en samlingspunkt för familj och grannar som samlas runt den på kvällen för att lyssna. Det är först på 1930-talet som högtalarna kommer så att alla kan lyssna samtidigt. Radion var dock inte tillgänglig till alla då inte alla hade råd med en radio, eller vissa som var emot nymodigheter som inte ville ta del av uppfinningen. Om man hade tur så kunde man ta sig över till grannen och lyssna, om man hade någon med radio vill säga. Men det kunde man inte göra under den första tiden då högtalarna inte var uppfunna innan 30talet. Tills dess kunde bara en lyssna, vilket gjorde att det var ett fåtal som kunde ta del av radion innan högtalarna kom.

Under de första 10 åren så behövde inte de som sände radio tänka på målgrupper och de behövde inte heller tänka på konkurrens. På 20-talet så sändes endast en halvtimme mitt på dagen och sedan var det tyst ända fram till kl 18:00 och fortsatte fram på kvällen, men inte särskilt sent. Men på söndagarna var det högmässa och då började inte sändningarna förrän på eftermiddagen och kvällen. I början på 30-talet börjar de första skolprogrammen och radiosändningarna börjar även gå upp mot 8 timmar.

År 1938 kommer den första kvinnan som läser upp nyheterna i radio och det väcker starka känslor och många människor ringer in och klagar. Radion har spelat en stor roll under andra världskriget då den användes till att stärka beredskaps andan och skaffa ekonomiska insamlingar till Norge och Finland. Tack vare att radio kan sända nyheter snabbt så kan den varna om krismeddelanden. När finska vinterkriget kommer så börjar även Sverige sända ut de Svenska nyheterna till utlandet. Då börjar det sändas på bl.a engelska, tyska och franska. Det ledde till att många fler kunde ta del av radion. När 40-talet kom hade de flesta svenskar en radio i hemmet och de kunde spendera timmar på att lyssna på allt som... Köp tillgång för att läsa mer

Radions historia | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.