Rawanda och Sierra Leone | Konfliktanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
  • Samhällskunskap 1b
  • B
  • 8
  • 3170
  • PDF

Rawanda och Sierra Leone | Konfliktanalys

En konfliktanalys kring Rawanda och Sierra Leones konflikter. Den svarar på hur FN agerade under båda dessa konflikter samt utreder konsekvenserna, orsakerna och utvecklingen till de olika konflikterna.

Lärarens kommentar

För att ha fått ett A krävdes det en bättre källkritik, annars var allting perfekt.

Elevens kommentar

Källkritiken skulle kunnat förbättras.

Innehåll

Inledning
Resultat och analys
Rwanda
Bakgrund& förlopp:
Orsaker
Lösningar
Konsekvenser:
Sierra Leone
Bakgrund och förlopp
Orsaker
Lösningar
Konsekvenser
FN i Rwanda& Sierra Leone
Källförteckning
Källkritik

Utdrag

Inledning

I många år har krig funnits och under den tiden har även en massa människor blivit drabbade. Vissa blir mer drabbade än andra och det beror givetvis på vilken person det är samt om personen är civilt eller militärt tränad. Generellt så tror man att en civil person drabbas hårdare av saker som sker då den inte är tränad inför det men ibland eller rätt ofta kan det faktiskt vara så att “krigarna/terroristerna” knappast bryr sig om vem som är tränad eller icke.

Individerna förändras på grund av det som händer med dem och speciellt barnen. Deras tankar samt beteenden förändras, det kan vara på både bra och dåliga sätt. Vissa kan bli mer aggressiva och våldsamma medan andra blir tystlåtna och nästan halvt döda. Detta fick vi elever på Atletiagymnasiet höra en hel del om utav utrikeskorrespondent Jan Lindström som för ett tag sen var på besök. Det var en av alla historier som han hade upplevt som nästan alla blev upprörda utav, denna berättelse/historia handlade om en liten tjej, tre veckor gammal faktiskt som låg i sin mammas famn. Mamman höll om barnet och ingen kunde någonsin komma åt henne. De som lyckades få en syn på barnet undrade varför hon var så blek och gick därför till läkaren och frågade angående det. Läkaren hade sagt att barnet var död men att mamman trots det inte ville överlämna sitt barn, Jan Lindström och hans vänner frågade sedan om vad som hade hänt barnet, vad som hade orsakat döden “ingenting”, hade läkaren sagt. Detta tyckte de lät väldigt skumt men innan de hann ifrågasätta det fortsatte läkaren “hon var nog, trots hennes ålder trött på allt som hände runt om kring henne. På kriget. På livet. På att leva. Hon hade helt enkelt vänt ryggen mot resten av världen och valde att gå tillbaks innan hon ens riktigt hann komma ut”. Att få höra detta var hemskt och hjärtkrossande, inte bara för min del utan för många andras också.

Denna händelse hade skett i landet Jugoslavien under det fruktansvärda inbördeskriget. Sådant sker dock inte i ett enda krig utan i alla krig sker olyckor som dessa. Något annat som Jan hade sett var när en mamma på grund av paniken hade lämnat sitt barn kvar hemma och själv rymt för att gömma sig. Paniken fick henne att glömma bort sitt barn som ledde till att den skadade istället blev barnet. Om hon kände skuld och påverkades av det? Ja, självklart. Denna fruktansvärda händelse hade skett i Sierra Leone.

Barnen där var nog de som hade påverkats mest av allt som hände, många tillfångatogs av rebellerna, dess barn kallas för barnsoldater och det är även de barnen som jag syftade på när jag tidigare skrev att många blev aggressiva. Man kan kan ju ställa sig frågan om vart FN hade tagit vägen medan dessa rebeller och själva landet gick emot en av rättigheterna som en människa har- mänskliga rättigheterna? Gjorde FN någonting för att vara någon nytta till landet?... Köp tillgång för att läsa mer

Rawanda och Sierra Leone | Konfliktanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.