Rödkål som pH-indikator | Labbrapport

- Komvux
- Kemi 1
- A
- 6
- 1388
Rödkål som pH-indikator | Labbrapport
En labbrapport som med hjälp av rödkål som naturlig pH-indikator jämför olika vattenlösliga ämnens pH-värden. Eleven tar utgångspunkt i följande frågeställning:
- Hur effektiv är rödkålslösning som en universalindikator för vattenlösningars pH-värden?
Innehåll
Rödkål som pH-indikator |
- Inledning
-- Teori
-- Syfte
-- Frågeställning
- Materiel/Metod
- Resultat
- Diskussion/Slutsats
- Källor
Utdrag
Material & Metod:
För denna laboration har följande material använts:
• ¼ rödkål
• 2 liter vatten
• 1 bägare
• 1 pimpett
• 1 plastbunke
• 1 kastrull
• 1 spis
• 1 färgskala för rödkålens pH-värden
• 2 msk Ansiktstvål (Gel wash)
• 2 msk citronsaft
• 2 msk schampoo
• 2 msk AJAX – Kitchen & Grease
• 2 msk Klorin
• 2 msk salt med jod
• 2 msk Ramlösa – citrus
• 2 msk parfym
• 2 msk äppelcider
Inledningsvis framställdes universalindikatorn genom att koka ¼ hackad rödkål med lika stor mängd vatten i 10 – 15 minuter. Under koktiden förbereddes de tio ämnen vars pH-värden skulle mätas i en lösning med vatten. 2 msk av varje ämne mättes upp, bägaren fylldes med 150ml vatten och vasken förbereddes för att snabbt kunna diska bägaren mellan de olika försöken.
Efter koktiden silades rödkålen bort och det mörklilafärgade vattnet hälldes i en plastbunke för att påbörja svalning. Efter några minuter när universalindikatorn hade fått en ungefärlig rumstemperatur påbörjades pH-mätningen av lösningarna.
Först blandades 2msk ansiktstvål med 150ml vatten. Därefter fördes indikatorlösning in i pimpetten för att sedan droppas ned i vattenlösningen med ansiktstvål. Ungefär 10 droppar tillsattes i lösningen. Efter fem minuter jämförde jag lösningens färg med rödkålsindikatorn pH-skala. Det pH-värde som färgen och nyansen på lösningen mest överensstämde med antecknades. Därefter diskades bägaren noggrannt för att förberedas för nästa försök. Detta upprepades på samma sätt för resterande nio ämnen... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in