Exempel på diktanalys: I rörelse

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
  • Svenska 2
  • C
  • 2
  • 837
  • PDF

Exempel på diktanalys: I rörelse

Detta är et exempel på en diktanalys av Karin Boyes "I rörelse" från diktsamlingen "Härdarna" från 1927. Eleven diskuterar dikten strof för strof, samt dess skrivform och stil. Även diktens budskap och tema diskuteras.

Om du trenger mer hjälp till dikten "I rörelse", da hittar du det i Studienets analysmal här: I rörelse | Analys

Utdrag

Om jag analyserar varje strof för sig handlar strof 1 om livet och att vi människor aldrig är riktigt nöjda med det vi har. ”Den mätta dagen, den är aldrig störst” den mätta dagen är en metafor för dagen då vi har allt vi velat ha, den dagen är inte den bästa i ens liv eftersom man inte tar vara på det man har. Man strävar helt enkelt alltid efter mer och är aldrig riktigt nöjd.
I strof 2 står det att livet har en mening, men att det är vägen dit och vad man gör under sin resa som räknas och inte alltid målet ”men det är vägen som är mödan värd.”
I strof 3 står det att det bästa målet som alla strävar efter,( döden), då elden tänds och brödet bryts i hast. I denna mening är elden en symbol för ens egen själv/inre glöd och brödet är en symbol för ens kropp som till slut bryts ned(då man dör).
I strof 4 står det att nya platser som man besöker gör en avslappnad och lugn. Vi trivs av att byta miljö någon gång som omväxling. ”drömmen är full av sång” är en metafor för att ens drömmar är ljuvliga. Om man drar en parallell till samhället är det ju så även idag. Efter att ha gått till samma arb. Plats/skola/ställe varje dag i ett år tröttnar man. Man behöver en paus för att upptäcka nya platser och vidga sina vyer. Därefter kan man återvänta utvilad och taggad på en nystart.
I den sista strofen så skriver författaren att man ska sluta tänka på de onödiga ting som finns på ens hjärna då det finns så mycket positivt som man istället ska fokusera på, det som gör en glad. Vår värld är full av chanser och varför haka upp sig på något litet när det finns så mycket att se fram emot?... Köp tillgång för att läsa mer

Exempel på diktanalys: I rörelse

[0]
Inga användarrecensioner än.