Salmonella och angina pectoris (kärlkramp) | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Årskurs 3
  • Annat
  • A
  • 5
  • 1899
  • PDF

Salmonella och angina pectoris (kärlkramp) | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift där eleven skriver om salmonella och angina pectoris (kärlkramp).

Eleven förklarar bland annat vad det är för något, vilka riskfaktorer som finns, vilka symtom man har och hur man kan behandla tillstånden.

4.1. Beskriv orsaker, symtom, undersökningar, vård och behandlingar vid dessa sjukdomar.
4.2. Beskriv specifika läkemedel som kan användas vid dessa sjukdomar. Beskriv läkemedlens
användningsområde, verkningssätt och biverkningar.
4.3. Vilka mikroorganismer är kopplade till dess sjukdomar? Beskriv hur de kan spridas samt
beskrivkroppens försvarssystem vid smitta.
4.4. Kan det finnas några samband mellan människa, miljö och livsstil vid dessa sjukdomar? Om ja, beskriv

Innehåll

Salmonella och angina pectoris
Orsaker
Symtom
Undersökningar
Vård och behandling
Specifika läkemedel
Samband mellan människa, miljö och livsstil
Källor

Utdrag

Salmonella.

Orsaker:
Ett angrepp av stavformade bakterier (baciller). Den allra vanligaste orsaken till smittning är förorenade livssmedel. Några exempel på infekterade livssmedel kan vara kött, ägg, majonnäs eller grädde. Eftersom salmonellabakterien även finns i avföring så kan man bli smittad från person till person genom förorenade händer. Fuktiga tvålar och handdukar kan också vara orsak till smittkälla.
Det är en mycket låg förekomst av salmonellabakterien i svenska djurbesättningar men en väl tillagad mat ska man alltid äta för att ev. minska risken för salmonellasmitta eftersom bakterierna dör vid kokning och genomtekning. Man bör heller inte smaka på rå köttfärs samt äta mat som har stått framme för länge. Efter att man har blivit frisk från en salmonellainfektion så kan man ändå bära smittan i flera veckor så det en viktig strategi att ha en extra väldigt god handhygien.

Symtom:
Följande symtom på salmonellainfektion är illamående, diarré, buksmärtor och eventuella kräkningar i vissa fall. Insjuknandet av bakterien sker inom loppet av några timmar eller dagar. Febern brukar vanligtvis försvinna efter några dagar medan magbesvären brukar vara kvar i 1-2 veckor.
I vissa extrem fall kan bakterierna vandra vidare till blodet. Vid ett sådant tillfälle ger sig inte den höga febern och man får även mycket frossa. Om den höga febern och frossan kvarstår under en längre tid hos den drabbade så är det viktigt att man söker vård. Anledningen är just för att bakterierna inte ska sprida sig till andra inre organ. I värsta fall kan det leda till gallblåseinfektion eller infektion i skelett och leder. Har man varit utomlands och har diarré så bör man kontakta företagshälsovården för provtagning.
Undersökningar:
Vid misstanke om salmonellainfektion så görs undersökning vanligtvis i form av en bakterieodling på (faeses) alltså ett avföringsprov som man får lämna. Vid en hög feber som inte ger sig så tar man också ett blodprov för att säkerställa att bakterierna inte vandrat vidare i blodomloppet.

Vård och behandling:
En salmonellainfektion brukar vanligtvis ha ett lindrigt förlopp. Det är mycket viktigt att dricka mycket vätska för att ersätta den vätska som man har förlorat. Man kan göra en egen vätskeersättning hemma eller köpa en färdigblandad i pulverform i apoteket. Men ibland kan man också behöva läggas in på sjukhus för att få vätskedropp med glukos eller natrium om det finns höga brister på det i kroppen... Köp tillgång för att läsa mer

Salmonella och angina pectoris (kärlkramp) | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Salmonella och angina pectoris (kärlkramp) | Inlämningsuppgift.