Sammanfattning av Abraham Lincolns liv och karriär

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
  • Samhällskunskap 1b
  • B
  • 2
  • 868
  • PDF

Sammanfattning av Abraham Lincolns liv och karriär

En sammanfattning som handlar om Abraham Lincoln och hans liv och karriär. Här berättas om Lincolns uppväxt, tidiga arbetsliv och politiska karriär.

Innehåll

- Abraham Lincoln
- Källa

Utdrag

När Lincoln föddes 1809 var Thomas Jefferson inne på sin sista månad som amerikansk president. Förenta staterna hade 18 delstater och befolkningen gick upp till sju miljoner människor och åtminstone en och en halv miljon var slavar. Kartan såg väldig annorlunda ut. Alla USA:s delstater låg öster om Mississippifloden och Georgia var den sydligaste delstaten. Många delstater som Florida, Texas och Kalifornien tillhörde Spanien.

Även om de flesta amerikaner som levde i början av 1800-talet hade varit med både frihetskriget mot britterna och upprättandet av den federala republiken med sina höga ideal om frihet, så var det inte så att kalla kände sig som ”amerikaner”. De som bodde i Virginia kände sig som medborgare av Virginia och de som borde i Massachusetts kände sig som medborgare av just den delstaten. Tillhörighetskänslan till sin delstat var mycket starkare än idag. Det gjorde även att det var svårt för den federala regeringen att genomföra gemensamma projekt som var till nytta för hela landet.

Abraham Lincoln var född 12 februari 1809 i Hardin County (i nuvarande Hodgenville i LaRue County) i Kentucky, USA. Han var sonen till två bönder, Tomas Lincoln och Nancy Hanks. När Lincoln var 7 (1816) flyttade familjen till Indiana på grund av ekonomiska svårigheter. Två år senare när Lincoln var 9 dog hans mor av ”mjölksjukan”, hon blev 34 år gammal. Man fick veta senare att sjukdomen kommer från kon som har ätit av växten ”white snakeroot”
(Ageratina altissima). Lincolns far gifte om sig med Sarah Bush Johnston. Hon uppfostrade unge Abraham som hennes egen och erkände senare att han var hennes favorit... Köp tillgång för att läsa mer

Sammanfattning av Abraham Lincolns liv och karriär

[0]
Inga användarrecensioner än.