Slaveriets historia - den transatlantiska slavhandeln | Fördjupningsarbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
 • Historia 1b
 • B
 • 19
 • 4690
 • PDF

Slaveriets historia - den transatlantiska slavhandeln | Fördjupningsarbete

Ett grundligt fördjupningsarbete om slaveriets historia, med fokus på det transatlantiska slaveriet under 1600- till 1800-talet. Arbetet undersöker slaveriets historia och jämför det med liknande fenomen i dagens samhälle.

Syfte:

Syftet med mitt arbete är att jämföra slaveriet idag med framför allt slavhandeln över Atlanten (transatlantiska slavhandeln) samt undersöka hur den gick till, och varför just den har fått störst betydelse i slavernas historia.

Frågeställning:

Slaveriets historia.
Hur såg slavhandeln över Atlanten?
(den transatlantiska slavhandeln 1600-1800-talet)

Innehåll

Slaveriets historia - den transatlantiska slavhandeln

- Inledning
- Syfte
- Frågeställning
- Bakgrund
- Avhandling
- Slutsats
- Källkritisk diskussion
- Källförteckning

Utdrag

Inledning:
När man hör ordet slaveri, reagerar man inte positivt. Trots att idag förekommer stora mängder slavar både i den rika och fattiga världen är slaveriet som ekomoniskt och socialt system dött och begravet i våra tankar. Därför kan man säga att slavar finns inte i dagens samhälle, utan att vi själva är slavar till det som välden skapar oss till.

Slaveri och slavhandel har förekommit i alla kulturer, och allt började mycket länge sedan. Ingen vad gäller forskare- historiker, socionomer, antropologer, kan säga exakt hur en slav sett ut eller hur man kan exakt beskriva slaveri begreppet och dess förklaring.

Att finna ofria som inte alls har varit främlingar i sitt slavsystem utan tvärtom. De här människorna har alltid varit omgivna av sina släktingar och vänner, som också har försökt fly från verkligheten och ha ett mer normalt liv, ett fritt liv för alla tider.

Bakgrund:
Slaveri var något vanligt innan Columbus och även efter honom. Slavsamhällen har funnits i Afrika och i den islamiska världen, men slavar har också spelat en stor roll i bl.a. Amerika, Kina, Indien, Mesopotamien, Egypten, Grekland, det romerska riket och Ryssland. ”Slavar var oftast inte från början avgränsade från andra kategorier människor, utan hamnade i slaveri främst genom krigsfångenskap, kidnappning eller oförmåga att betala skulder”, skriver www.ne.se. 1 Det är svårt att hitta exakt data när slaveriet och slavhandelns påbörjades, men det man kan tänka sig var det Mesopotamien, Grekland och Egypten som spelade störst roll innan den transatlantiska slavhandel som var en del av triangelhandeln mellan Europa, Afrika och Amerika. Christoffer Columbus reste till Amerika 1492 och han var från Spanien. Då... Köp tillgång för att läsa mer

Slaveriets historia - den transatlantiska slavhandeln | Fördjupningsarbete

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2016-04-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Sjukt bra arbete!!!!!!