Soul Men av Annie Leibovitz | Bildanalys

Se fler bedömningar 5 5 5 5 5 5 (2 bedömningar)
Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Utbildning

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2

Ämne

Fotografisk bild 1

Betyg

Inget betyg givet

Antal sidor

2

Antal ord

816

Filformat

PDF

Soul Men av Annie Leibovitz | Bildanalys

En bildanalys av Annie Leibovitz fotografi "Soul Men" (tagen på "The Blues Brothers"). Fokus ligger bland annat på bildens komposition, semiotik och fotografens baktanke. Vidare så beskriver eleven även sin personliga bildupplevelse.

Utdrag
Porträttet är taget 1979 av Annie Leibovitz. Det föreställer The Blues Brothers som precis hade släppt sin första skiva. På bilden är de båda artisterna iklädda mörka kostymer inklusive hatt och solglasögon. Det som slår en är att de är blåmålade i ansiktet. Om man tittar på bakgrunden verkar det som att fotot är taget inomhus i ett vitmålat rum, möjligtvis ett hotellrum eller liknande. I detta rum står de i ett av hörnen precis framför en dörr eller en list av något slag. Annie Leibovitz har använt sig av endast en ljuskälla i bilden som är en extern blixt. Blixten är riktad rakt mot motiven lite underifrån.
Artisterna på bilden (Dan Aykroyd och John Belushi) Som jag nämnde innan, hade precis släppt sitt första album. Albumet hade sålt dubbelt platina så jag antar att de båda var väldigt överlägsna och kaxiga. Enligt Leibovitz så gav de sig båda av efter bara ett par minuter men den blåa färgen målad i ansiktena. De var utan tvekan irriterade med att bli... [läs mer nu]