Spöket Milton | Novellanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
  • Svenska som andraspråk 2
  • A
  • 5
  • 2766
  • PDF

Spöket Milton | Novellanalys

En novellanalys av Jonas Hassen Khemiris novell "Spöket Milton" från 2008.

Eleven analyserar bland annat handlingen, huvudpersonen, tema, budskap och språket. Eleven drar också paralleller till egna upplevelser.

Lärarens kommentar

Tack för trevlig läsning!

Du redogör översiktligt för novellens innehåll och berättarstruktur (uppbyggnad) samt ger exempel på tema och dess budskap. Bra jobbat!

Utdrag

Novellen Spöket Milton utspelar sig på en efterfest vid en gryningstid, som hölls av en kollega för alla som befann sig inom samma bransch. Milton som är huvudpersonen berättar genom hans tankar om en kollega som han kände till i sitt förflutna, de båda gick i samma parallellklass i gymnasium och bodde i samma småstad och nu hade de träffats utav slump efter 8år. Genom hans tankar berättas det till oss läsare hur Milton och hans kollega från samma gamla stad inte hade talat med varandra under de tillfällen det hade setts av slump. Milton började då få för sig att han inte kunde minnas honom. Hon som håller festen avbröt Miltons tankar och ställde frågan: ''Är det någon som kan en rolig historia?'', efter att ett par personer ställt upp och berättat historier som ingen varken skratta eller kände för att lyssna vidare till så säger Miltons igenkända kollega, medan han tittade rakt in i Miltons ögon och log: ''jag kan tillexempel... den sanna historien om spöket Milton!''. Just den sekunden visste Milton att han hade blivit igenkänd sen början. Han kände sig lurad, då han lyckades bli en lek som kollegan hade kontroll över under hela denna period, han visste exakt vem Milton var och ändå låtsades han som ingenting.

Milton fick fly från sitt gamla liv där han i princip levde som en zombie. Han var död men levande och fick stå ut med all sorts skit från omgivningen. Att vara i hans sits är inte det lättaste, Milton var tvungen att iscensätta sin egna död för att komma bort från all negativitet. Han var skolans mobboffer på grund av att han stod ut med sin gothfrisyr, pudervita smink, svarta läppar samt den svarta kajalen han brukade dra för ögonen, långa skinnrocken som han alltid bar på ovanför sin svarta t-shirt samtidigt som han var riktigt smal, på grund av detta fick han skolans smeknamn, spöket Milton och beskrevs som en äkta freak av kollegan. Han var samtidigt hatad för att han ansågs vara jättejobbig av både elever och lärare. Han var också feg och var den tysta typen som aldrig sa ett ord. Han ansågs vara suicidal, exakt detta ordet beskrevs han med av kollegan, inte visste dom i festen att allt detta var riktigt mot Milton. Han brukade varje vecka citera ''Snart kommer jag vara historia, för den här världen är inte vacker nog för mig. Då kommer ni ångra er.'' berättade mobbaren i hans historia.

Arbetskamraten berättade hur de brukade köra toalettdoppning på honom, låste ut honom från omklädningsrummet helt naken och hur de under ett visst tillfälle tog cykellåset och kedjade fast honom på skolans flaggstång... Köp tillgång för att läsa mer

Spöket Milton | Novellanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Spöket Milton | Novellanalys.