Stärkelse, potatismjöl och kolhydrater | Labbrapport

- Högskola och Universitet Termin 1
- Naturkunskap
- Inget betyg givet
- 4
- 1089
Stärkelse, potatismjöl och kolhydrater | Labbrapport
En enklare labbrapport i Naturkunskap, där eleven fått i uppgift att påvisa om det finns kolhydrater i olika livsmedel med hjälp av jodopax. Detta görs i fyra olika experiment:
I. Jod avslöjar stärkelse
II. Tillverkning av potatismjöl
III. Vilka finns det stärkelse i?
IV. Redning av potatismjöl
Innehåll
- Syfte
- Försök I: Jod avslöjar stärkelse
-- Hypotes
-- Utförande/Resultat
-- Felkällor
- Försök II: Vi tillverkar potatismjöl
-- Hypotes
-- Utförande/Resultat
- Försök III: Vilka finns det stärkelse i?
-- Hypotes
-- Utförande/Resultat/Felkällor
-- Vetemjöl
-- Majsena
-- Äpple
-- Morot
-- Ärtor
- Försök IV: Redning med potatismjöl
-- Utförande/Resultat/Felkällor
- Materiel till samtliga försök
Utdrag
"Materiel till samtliga försök:
- plastglas ca 250 ml
- plastglas ca 50 ml
- matsked
- tesked
- decilitermått
- potatisskalare
- kniv
- rivjärn
- skärbräda
- sked
- gaffel
- kastrull
- visp
- skål
- potatis
- potatismjöl
- jodopax
- äpple
- morot
- ärtor
- durumvetemjöl
Försök I: Jod avslöjar stärkelse
Utförande/Resultat:
A: Jag blandade 1 tsk potatismjöl med 1 msk vatten. Sedan droppade jag i 2 droppar jodopax och rörde om.
Blandningen blev direkt mörkblålila och det tyder på att blandningen med potatismjöl innehåller mycket stärkelse.
B: Jag delade en potatis mitt itu och droppade på två droppar jodopax på den skurna ytan.
Det tog en stund innan det började ändra färg, men efter ca 20-30 min blev potatisen väldigt mörk, nästan svart, där jag hade droppat jodopax, detta tyder på att potatis även innehåller stärkelse.
Felkällor: Hade man slängt potatisen direkt, så hade man inte sett att den ändrade färg. Potatis innehåller mycket stärkelse, men den är väldigt kompakt, därför tog det en stund tror jag, för jodopaxen att tränga in i potatisen och avslöja dess stärkelse.
C/D: Jag skalade den andra potatishalvan och rev den på ett rivjärn. Blandade potatis rivet med lite vatten i ett plastglas. Hällde över lite av vattnet i ett annat plastglas. Sedan droppade jag ett par droppar jodopax i potatisvattnet och väntade på resultat. Blandningen blev mer åt lila hållet än steg A. Alltså innehöll potatismjöl blandningen i steg A, mer stärkelse än potatis vattnet."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in