Stress, kroppsideal, övervikt, breddidrott | Sammanfattning

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 2
  • Idrott och hälsa 2
  • C
  • 7
  • 3163
  • PDF

Stress, kroppsideal, övervikt, breddidrott | Sammanfattning

En sammanfattning av de fyra begreppen stress, kroppsideal, övervikt och breddidrott inom idrott och hälsa. Sammanfattningen förklarar begreppen och diskuterar deras kopplingar till varandra samt hur de påverkar vår träning och vardag.

Innehåll

Inlämning Idrott och hälsa

- Syfte
- Stress
- Övervikt
- Kroppsideal
- Breddidrott
- Källor

Utdrag

Stress
Stress är något som vi alla upplever här i livet. Jag själv vet många gånger jag upplevt stress. Faktum är att jag är stressad nu när jag skriver denna uppgift eftersom vi har väldigt mycket i skolan just nu och jag har lite tid till att göra det jag ska. Våra kroppar reagerar på stress med ökad puls, ökad muskelspänning, ökat blodtryck, andningsfrekvens, stärkt immunförsvar och även ökad insöndring av blodfetter och socker. Detta hjälper oss att prestera bättre under en kort tid vilket är jättebra. Det kan vara när man t.ex. skriver en skoluppgift som är försenad eller om du håller på att drunkna. Stress låter inte allvarligt men det kan vara skillnaden på liv och död i vissa tillfällen. Men om stressen skulle pågå under en längre tid sliter det på kroppen och ohälsa kan bli en följd. Denna ohälsa kan vara sjukdomar som t.ex. diabetes och det kan även leda till hjärtinfarkt. Därför är det väldigt viktigt att vi vilar och återhämtar kroppen. Även minnet och inlärningsförmåga kan påverkas av stress eftersom långavarig stress påverkar en struktur i hjärnan vid namn Hippocampus. Denna struktur har stor betydelse gällande vår förmåga att lära sig och komma ihåg.
De faktorer som gör att du blir stressad behöver inte alltid vara negativa. Detta kan vara t.ex. att du känner dig stressad över att vara med i en tävling, hålla ett föredrag eller anordna en fest. Och det är detta som kan göra att det går bättre eftersom du är stressad under en kort tid vilket kan ge bättre prestation. Detta är positivt. Men nu till det negativa. Skolterminen börja närma sig och de sista arbetena börjar komma. Du hinner inte med riktigt alla så du skjuter på de lite, lite mer och ännu mer. Självklart har du sagt till mamma och pappa att du gör dina läxor eftersom att de sätter höga krav på dig. Efter skolan tränar du styrketräning och kl. är 6 innan du kommit hem. Detta skulle jag säga är en vardag för vissa ungdomar. Nu har man lite tid på sig att göra vad man lovat, man har höga krav på sig och mycket att göra. Ingenting fungerar du blir stressad och såhär har det pågått ett tag. Här känner man stressen på grund av att du det är obalans mellan kraven som ställs på dig och vad du hinner/kan göra. Men det kan även vara tvärtom om man t.ex. är arbetslös och känner att sina egna resurser inte kommer till användning. Såhär är det inte bara hos ungdomar utan även hos vuxna som jobbar. Men långvarig stress kan även framkomma när en nära anhörig dör eller blir sjuk, utsatt för misshandel osv.. Detta påverkar sig själv som individ väldigt mycket, men det påverkar även samhället också.
Detta är eftersom att stress är en mycket vanlig andledning sjukskrivning. En undersökning som gjordes 2010 av försäkringskassan visar att cirka... Köp tillgång för att läsa mer

Stress, kroppsideal, övervikt, breddidrott | Sammanfattning

[0]
Inga användarrecensioner än.