Stress och meditation | Undersökning

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Psykologi 1
  • B
  • 6
  • 1956
  • PDF

Stress och meditation | Undersökning

En undersökning där eleven vill se om meditation kan minska stress. Eleven använder sig av en applikation på mobilen och undersökningen pågick i fyra veckor.

Innehåll

Inledning
Bakgrund- Om stress
Stress
Meditation
Syfte och hypotes
Metod
Deltagare
Instrument
Procedur
Resultat
Analys

Utdrag

Inledning
Har du någonsin upplevt stress? Det har du säkerligen. Det är ett fenomen som är väldigt förekommande i det moderna samhället. Varför är stress så vanligt och hur kan man motverka det? Stress är inte bara vanligt utan det är även mycket dödligt. 40-70% av de sjukdomarna som människor i väst är drabbade av och blir drabbade av idag relateras till just långvarig stress. De allra vanligaste dödsorsakerna som tex hjärtinfarkt är direkt kopplade till stress. I den vuxna befolkningen av västvärlden lider av högt blodtryck som man borde få medicin för. Vad är orsaken till detta? Stress. Att stressen har ökat i dagens samhälle är ingen nyhet. Vi bor numera inte i småstäder och har en daglig rutin. Det händer inte samma sak varje dag och du har oändligt mycket information till hands hela tiden. Du är ständigt uppkopplad till nätet. Vi lever i ett 24 timmars samhälle. Det menas med att vi alltid är på vakt och aldrig riktigt kopplar av. Tänk dig att du ligger där i soffan och försöker koppla av men helt plötsligt börjar facebook gruppchatten diskutera vad ni ska göra i helgen. Då kommer du tänka på det väldigt mycket utan att få någon riktig avkoppling. När du är uppkopplad till nätet är du dessutom kopplad till nätet väldigt ofta. Då kommer världsnyheter som t.ex. saker som händer i Syrien och då kan man känna oro vilket även det påverkar ens mående och det blir svårare att koppla av. Stress är ett svårlöst problem men det finns saker som individen kan göra för att minska stressen. Jag har därför bestämt att testa hur meditationen kan hjälpa en att slappna av och känna mindre stress.

Bakgrund- Om stress

Stress

Stress är kroppens egna sätt att reagera och anpassa sig vid fysisk eller psykisk påfrestning. Stress går långt bakåt i tiden. Förut så var stressen en reaktion som gjorde att man anpassade kroppen till maximal prestation för att överleva. Nuförtiden har vi kvar samma hormonella mekanism fast den har blivit betydligt mer komplicerad jämnfört med förut. När vi är rädda eller arga får vi fortfarande ett ökat pådrag av stresshormoner precis som förr. Vi får även ökat pådrag när vi står inför viktiga uppgifter, arbetstempot och kraven på oss stiger. Det kan man enkelt mäta med blod/urinprov .... Köp tillgång för att läsa mer

Stress och meditation | Undersökning

[0]
Inga användarrecensioner än.