Svensk filmhistorik och filmproduktion | Sammanfattning

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Svensk filmhistorik och filmproduktion | Sammanfattning

En enkel sammanfattning och redogörelse av svensk filmhistorik och filmens historia i Sverige. Här berättas också om några svenska regissörer och kända filmer.

Utdrag

På 1910 och 20 talet så växte den Svenska stumfilmen fram. Filmfotografen Julis Janzon blev känd för sitt sätt att skildra realismen och uttryck, han kom också att bli den första betydande filmfotografen i Svensk film med över 100 utgivna filmer. Julius samarbetade ofta med Mauritz Stiller och Victor Sjöström som kom att erkännas som regissörer inrikes men även utanför Sverige. Victor Sjöström kom med tiden att bli den Svenska stumfilmens ledande gestalt. Bland några av hans många berömda filmer finns Selma Lagerlöfs filmatiseringar om Ingmarssönerna och Körkarlen. Mellan 1923-1930 så arbetade Sjöström som regissör hos det amerikanska bolaget Metro-Goldwyn-Mayer. Med tiden kom han också att arbeta som skådepelare i USA. Som skådespelare blev Sjöström mest känd för sin filmroll den åldrande doktorn Isak Borg i Ingmar Bergmans filmen Smultronstället.

Efter stumfilmen så kom en ny slags nyhetsförmedling: Journalfilmen. Denna film var en kortare dokumentär som samanställde aktuella händelser från den gångna veckan samt samhällsinformation och ofta propaganda. Journalfilmen visades ofta på... Köp tillgång för att läsa mer

Svensk filmhistorik och filmproduktion | Sammanfattning

[0]
Inga användarrecensioner än.