Alice Bah och kärleken till Sverige | Talanalys

- Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
- Svenska 3
- A
- 2
- 782
Talanalys : Alice Bah och kärleken till Sverige | Talanalys
En välskriven talanalys av Alice Bahs tal "Kärleken till Sverige" som framfördes på nationaldagen år 2000. Eleven redogör utförligt för talets alla retoriska aspekter, med fokus på både den skriftliga delen och utförandet. En lista över olika stilfigurer som används i talet framgår även.
Innehåll
Talanalys
- Struktur
- Utformning
- Anpassning
- Bedömning
Utdrag
Struktur
Alice Bahs tal Kärleken till Sverige är uppbyggt enligt den struktur som ett argumenterande tal bör ha. Det består av en inledning inklusive tes, för- och motargument samt ett avslut. Varje del i talet är viktig för att bibehålla lyssnarens intresse och för att talet ska bli så bra som möjligt.
Genom att inleda talet med ”[J]ag är oändligt stolt, glad och hedrad” visar Bah att det hon säger är bra och värdefullt. Detta gör att hon lyckas fånga lyssnarens intresse redan från början. Ett exempel på hur man kan bibehålla lyssnarens intresse är att använda upprepningar, så kallade anaforer. Genom hela talet använder Bah anaforen ”mor” när hon t.ex. påpekar att mor är trött på ”att bara vara rar” och istället vill bryta mot normer.
I inledningen förklaras vad talet kommer att handla om och tesen presenteras. För att få igenom sin tes måste man övervinna eller övertala sina lyssnare med argument. För att bli... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in