Teknikhistoria: Datorns utveckling | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 3
  • Teknik 1
  • Inget betyg givet
  • 3
  • 1636
  • PDF

Teknikhistoria: Datorns utveckling | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift inom teknikhistoria, som redogör för datorns utveckling. Eleven berättar om hur datorer har påverkat samhällsutvecklingen och diskuterar framtida utvecklingar.

Utdrag

Tekniken och datorns utveckling har revolutionerat vår värld under de senaste 60 åren. Från att behöva jobba hårt både hemma och på jobbet så kan man idag låta tekniken göra det mesta åt en. Ett bra exempel är tvätt- och diskmaskinen. Det som tidigare var ett slitsamt jobb som tog mycket tid är nu väldigt enkelt, eftersom det ända du behöver göra är att stoppa in allt som är smutsigt i maskinen och trycka på start.
Vår vardag har förenklats enormt och i och med det har vi kunnat lägga mer tid och energi på att vidare utveckla tekniken. Datorn är en del i nästan all teknik och så när dess utveckling har gått framåt så har vi även kunnat utveckla andra teknikområden.

Med utvecklingen har datorerna blivit mindre, lättare och billigare och idag äger i stort sett i alla en. Målet är att alla ska ha råd med en dator. Vi sitter vid datorn flera timmar om dagen och många skulle inte ens klara av att vara utan sin smartphone, en kombination av dator och telefon. Och det visar hur beroende vi har blivit av tekniken.

Datorns utveckling har bidragit till nya uppfinningar och utvecklingen av dessa, till exempel internet som fick sitt genombrott på 90-talet. Internet och är världens största datornätverk och ett system för enkel och effektiv kommunikation av text, ljud och bild. För 20-15 år sen var det ingen som trodde att internet skulle bli så stort som det är idag. Ett väldigt bra exempel på hur fort utvecklingen har gått.

Med tanke på hur snabbt utvecklingen har gått så känns det nästan som vad som helst kan ha hända på 20 år. Men samtidigt tycker jag datorn redan är väldigt välutvecklad. Vad är det vi saknar egentligen? Visst går det alltid att förbättra ett föremål, en datorn kan alltid bli snabbare, lättare och få bättre bildkvalité, men om det inte saknas något så finns det då något behov av att utveckla?

Nyfikenhet och drömmen om att bli rik och berömd kommer vara drivkrafterna för fortsatt utveckling. Det är inte så att vi måste... Köp tillgång för att läsa mer

Teknikhistoria: Datorns utveckling | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.