The Book Thief | Filmanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Historia 1b
  • B
  • 6
  • 2483
  • PDF

Filmanalys : The Book Thief | Filmanalys

En filmanalys av filmen "Boktjuven" från 2013 (The Book Thief) som är regisserad av Brian Percival. Filmen utspelar sig under andra världskriget och eleven analyserar bland annat historiebruket.

Innehåll

Handling
Verklighetsbakgrund
Orsaker & konsekvenser
Vinkling
Perspektiv
Historiebruk
Ny kunskap

Utdrag

HANDLING

Tyskland, 1938, Liesel, en ung flicka, lämnas till sitt nya hem på Heavens gate. Hennes mamma, enligt ryktet kommunsit, var tvungen att lämna bort henne och hon blir adopterad av paret Haubermann. Hon hamnar hos en vresig dam som heter Rosa och en varmhjärtad man vid namn Hans. Grannpojken Rudy blev Liesels bästa vän. I skolan retades hon för att hon varken kunde läsa eller skriva, men detta hjälpte pappa Hans henne med och hennes första bok blev en bok hon stulit från en dödsgrävare under sin brors begravning.
Under tiden började stämningen runt om kring dem trappas upp. Barnen gick klädda i Hitler Jugend-dräkter i skolan och sjöng nationalistiska sånger och på fuhrerns födelsedag hålls det ett stort bokbål i staden. En tid efter detta dyker en ung jude vid namn Max upp vid familjen Haubermanns dörr en kväll. Max var son till en vän till Hans och utan tvekan beslutade Hans sig för att gömma Max från nazisterna. Max och Liesel kom med tiden varandra väldigt nära och kunde knyta an via böckernas värld, under samma tid så bryter kriget ut. Liesel får tillgång till borgmästarens bibliotek genom att träffa hans fru i smyg, när han kommer på dem sätter han stopp för deras möten. Men Liesel var besatt av böcker och fortsatte komma till biblioteket men nu i smyg och ”lånade” böcker.
En dag anklagas en man i byn för att vara jude och Hans kliver fram som den enda av åskådarna till för att försvara honom, detta leder dock till en stor risk för familjen och Max lämnar. En tid efter kallas Hans in i kriget. Bomberna börjar falla tätare och i skyddsrummet får byns befolkning spendera mycket tid, där börjar Liesel berätta historier. I sinom tid återvänder Hans hem, men inte långt efter detta inträffar ett oväntat bombanfall över Heavens street mitt i natten. Liesel är den enda som överlever då hon av en händelse hade somnat med sin dagbok i källaren.
De riktigt otäcka delarna av andra världskriget är något som avsiktligt ligger i bakgrunden men som ibland lyfts fram och blir blottade för tittaren. Men vad filmen verkligen visar är att trots att det pågår ett fasansfullt krig så finns det en vardag och ett liv som rullar på.


VERKLIGHETSBAKGRUND

Filmen är inte verklighetsbaserad men samhället och tiden som den utspelar sig på reflekterar och behandlar den tid som var.
Filmen har sin början i februari 1938 och den första händelse som direkt kan kopplas till verkligheten sker i november 1938 då Kristallnatten äger rum. Jag kollade igenom denna... Köp tillgång för att läsa mer

The Book Thief | Filmanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.