The Danish Girl | Filmanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
  • Psykologi 2b
  • A
  • 9
  • 3905
  • PDF

Filmanalys : The Danish Girl | Filmanalys

En analys av filmen "The Danish Girl" av Tom Hooper där eleven analyserar handlingen och karaktärerna utifrån olika psykologiska teorier.

Innehåll

Lifespan
Erikssons utvecklingsteorier
Sigmund Freuds
Jean Piaget's tankemässiga utveckling
Kohlbergs teorier
Banduras socialinlärningsteori
Bowlbys anknytningsteori

Utdrag

Filmen handlar om Einar(Lili) och Gerda Wegener. De båda personerna är konstnärer, Einar målar landskap medan Gerda målar porträtt. En dag så ställer Gerdas modell in och hon ber då sin man Einar att sitta modell. Han blir tvungen att ta på sig “strumpbyxor” och sedan hålla en klänning framför sig, först i protest. Men efter ett tag inser han att han gillar det. En kväll när det är en konstutställning vill inte Einar gå, för att han tycker de är tråkiga, Gerda skämtar då och säger att han kan gå som en kvinna. Efter kvällens händelser så säger Gerda att han inte får vara Lili längre, fast Einar fortsätter att klä ut sig till kvinna och träffar en man, Henrik, utan Gerdas vetskap. De går till en doktor som ger Einar strålning i hopp om att Lili ska försvinna, vilket hon inte gör.

Efter en tid går Einar till ett antal doktorer i hopp om att de kan hjälpa honom, men till hans förtvivlan kan de inte. En vill borra honom i huvudet, en tror att han är homosexuell och en annan tror att han är schizofren och vill låsa in honom. Han har i stort sett gett upp, men Gerda övertalar honom att gå till en till doktor, Warnekros. Doktorn berättar att han haft en person tidigare med samma problem och att det går att åtgärda, men att det görs med två operationer och proceduren har aldrig genomförts tidigare. Nästa dag åker Einar till Tyskland och genomför den första operation, det är också där han ger sig namnet Lili Elbe. Lili säger nu att Einar är död. Ungefär en vecka senare vill Lili åka tillbaka till Tyskland för att slutföra operationen, vilket Gerda tycker är för tidigt. Gerda kommer sedan till sjukhuset i sällskap med Hans och får reda av Warnekroos att Lilis tillstånd är kritiskt. Men febern lugnar sig och Lili blir bättre, hon säger att hon nu är sig själv. De går ut och sätter sig i trädgården varpå Lili berättar att hon haft en dröm om hur hon var ett barn och att hennes mamma kallade henne Lili. Sen dör hon.

Lifespan är en studie om hur människor växer och ändras genom sina liv. Biologiskt sett så har Einar nästan alltid känt att han var en kvinna, men inte kunde visa det. Hela filmen är baserad på hans könskonflikter och i början så är linjen runt mitten då han inte riktigt kommit underfund med att han verkligen är en kvinna. Men allt eftersom tiden går så får han mer tycker för den kvinnliga delen inom honom och känner att det är hans verkliga jag. Men för att det var så nytt på den tiden med dessa könsförvirringar så var det inte lätt för honom att komma ut med det socialt. Det är inte förrän mot slutet han faktiskt erkänner att han var en man, men nu är en kvinna, hon erkänner t.ex. det mot Hans, men Gerda var den som genom hans kris stöttade henne. När hon sedan bytt kön så vill Lili starta ett nytt liv och lämna alla Einar saker bakom sig. Därför väljer hon att lämna målandet bakom sig, eftersom hon anser att det var Einar som målade och inte hon.

Eftersom man inte får reda på något om Einar/Lilis barndom förutom att Einar kysser Hans i Vejle så vet man inte hur Einars liv var i hans tidigare år. Så när Lili kysser Hans kan man anse att det är lite positivt för honom, men den känslan förändras snabbt då Einars pappa slår Hans och är rasande ... Köp tillgång för att läsa mer

The Danish Girl | Filmanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till The Danish Girl | Filmanalys.