"The Hobbit" och "Bilbo – En Hobbits Äventyr" | Analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Svenska 3
  • A
  • 6
  • 1729
  • PDF

"The Hobbit" och "Bilbo – En Hobbits Äventyr" | Analys

En analys och jämförelse mellan "The Hobbit" av Arthur Rankin Jr. och Jules Bass, tecknad film från 1977, och boken "En Hobbits Äventyr", av J.R.R. Tolkien.

Syftet med arbetet är att ta reda på om samma budskap kan förmedlas i barnboken Bilbo – En Hobbits Äventyr som i den tecknade filmen The Hobbit och om den ena kan ersätta den andra.

Innehåll

Inledning
Syfte
Metod
Bakgrund
Analys
Slutsats
Källförteckning

Utdrag

Inledning
Sedan Peter Jacksons version av Sagan om Ringen-filmerna kom ut i början på 2000-talet har namnet blandats ihop med böckerna till den punkt att när någon nämner Sagan om Ringen måste man fråga ”menar du filmen eller boken?” för verken har blivit fullständigt utbytbara. Det samma hände när Peter Jackson gjorde en trilogi av Bilbo, föregångaren till Sagan om Ringen. Men det inte många vet är att det fanns redan en filmversion av Bilbo, och dom få som visste det skulle aldrig få för sig att fråga om jag menar filmen eller boken när det kommer till den. Så det jag vill ta reda på är om den mindre kända tecknade filmversionen av Bilbo från 1977 är utbytbar med boken.

Metod
Jag har läst boken, tittat på filmen och gjort lite lätt bakgrundsundersökning på wikipedia.

Bakgrund

En Hobbits Äventyr av Tolkien
En Hobbits Äventyr är skriven av författaren, språkprofessorn och första världskrigsveteranen John Ronald Reuel Tolkien. Född 3 January 1892 i Sydafrika, men uppvuxen i England med sin katolska mor. Som ung ska han ha hajkat igenom dom Schweiziska alperna, som han själv har beskrivit som inspirationen till boken En Hobbits Äventyr. Under första väldskriget fick han tyfus och spenderade mycket tid på sjukhus, där han började skriva på fiktiva myter och legender som senare skulle forma Silmarillion, som i sig var grunden till Bilbo och Sagan om Ringen. Nästan alla hans vänner dog i kriget och det är många som spekulerat kring huruvida hans egna erfarenheter av kriget har inspirerat hans verk. I början på 1930-talet under sin akademiska karriär vid Oxford hade Tolkien fått flera dikter publiserade i olika tidningar och små samlingar. Det var också vid den här tiden som Tolkien började skriva Bilbo, som han läste för sina barn och vänner... Köp tillgång för att läsa mer

"The Hobbit" och "Bilbo – En Hobbits Äventyr" | Analys

[0]
Inga användarrecensioner än.