The Last King of Scotland | Frågor och svar

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
  • Ledarskap och organisation
  • C
  • 3
  • 1385
  • PDF

Filmanalys : The Last King of Scotland | Frågor och svar

Frågor och svar om Kevin MacDonalds film "The Last King of Scotland" från 2006 där eleven analyserar huvudpersonen Amin. Eleven analyserar bland annat Amins ledarstil, karaktäristiska drag och maktmissbruk.

Innehåll

Uppgift

1. Vilken ledartyp var Idi Amin? Motivera, analysera och exemplifiera
2. Fundera över vilka instrument Amin använder för att hålla sin omgivning i ett psykologiskt grepp? Påverkan, lydnad etc.
3. Det sägs och det framgår i filmen att Idi Amin var karismatisk hur kommer det till uttryck i filmen? Motivera, analysera och exemplifiera.
4. Fundera över vilken grogrund och vilka förutsättningar som krävs för att en diktatur ska få fäste.
5. Man talar ibland om maktens rus, maktfullkomlighet och maktmissbruk. I Amins fall återfinns detta i övermått. vad kan makten göra med en människa? Men vad kan den som har makten frukta?
6. Är maktmissbruk något som bara är förbehållet diktaturer eller hittar vi fenomenet även på närmare håll?
7. Finns det stunder då ett starkt ledarskap är viktigt?
8. Kan du ge exempel på ett annat auktoritärt ledarskap/auktoritär ledare. Motivera, analysera och exemplifiera.

Utdrag

Vilken ledartyp var Amin i filmen, The Last King of Scotland, jo han var absolut på alla sina sätt en auktoritär. En auktoritär ledare är motsatsen till en demokratisk ledare alsto är en auktoritär ledare en diktator i sin ledarstil. En auktoritär ledare har makt över allt och alla det är han/hon som ska bestämma och fatta alla beslut utan några diskussioner. En sådan ledare vill känna sig mer överlägsen än alla andra, han är den viktiga och det han alla ska lyda hans order oavsett om det är moralisk fel eller rätt. Det har olika sätt att få kontroll på människor utan att anstränga sig nästan. Även om en auktoritär ledare låter som en ond ledare så är det inte alltid så, allting har för och nackdelar. En auktoritär ledare behövs och ibland är ett måste i olika situationer och arbeten som tex räddningsarbeten eller vid militära eller polisiära insatser och även inom affärsverksamheten där man inte har tid för att diskutera vem som ska göra vad och hur. Ett starkt ledarskap behöver inte vara negativt eller kopplat till diktatur. Exempel i filmen Remember the Tatitans så handlar det om ett fotbollslag som har väldigt svårt att komma överess de var grupperade svarta mot vita. De fick en African Amerikan tränare som var en auktoritär ledare han var bestämd ganska diktatur fast inte för grov. Han var svart så han hade inte mycket... Köp tillgång för att läsa mer

The Last King of Scotland | Frågor och svar

[0]
Inga användarrecensioner än.