The Matrix ur ett buddhistiskt perspektiv | Analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Religionskunskap 2
  • Inget betyg givet
  • 5
  • 1605
  • PDF

The Matrix ur ett buddhistiskt perspektiv | Analys

Det här är en mycket intressant analys av filmen "The Matrix" som tolkar filmen ur ett buddhistiskt perspektiv. Här dras paralleller mellan filmens handling och karaktärer och buddhismens särdrag, idéer och framstående personer.

Utdrag

The Matrix är en science-fiction film från 1999. Vid en första anblick kan det vara svårt att tro att den kommer med ett djupare budskap, så var det för mig i alla fall. Jag har aldrig självmant tittat på science-fiction så detta var en uppgift som definitivt tog mig utanför min egna ”box”. Tittar man på hela filmen några gånger och verkligen reflekterar över det som sägs, karaktärernas namn samt de olika tankar & idéer som finns bakom varje scen så märker man att det nästan konstant går att hitta saker i filmen som går att tolka ur ett buddhistiskt perspektiv.

När människorna förlorade kriget mellan dem och artificiell intelligens blev de fångar i sina egna sinnen, alltså i illusionsvärlden Matrix. Matrix är en digital fantasivärld som i filmen speglar den verklighet som vi lever i idag, alla som lever i fantasivärlden upplever den som helt verklig och människor lever hela sina liv där inne. Illusionen styrs av robotar som överlever tack vare att människorna lever kvar i sitt sinne, då de funkar som ett nödvändigt batteri för robotarna. Människor föds inte längre utan odlas likt mänskliga puppor i syfte att ge näring till robotarna under både pupp-stadiet men likväl under hela människans livstid.

För att börja med en direkt parallell till Buddhismens historia, Siddharta kände för länge, länge sedan på sig att något i hans fullkomliga värld var fel. Precis som honom känner huvudkaraktären Neo på sig i början av filmen att något var fel på hans tillvaro, men han kunde inte sätta fingret på vad. Han levde då i Matrix, helt ovetande om att det är en illusion. Neo säger senare att han inte är säker på om... Köp tillgång för att läsa mer

The Matrix ur ett buddhistiskt perspektiv | Analys

[0]
Inga användarrecensioner än.