Tillväxt, miljö och resursfördelning | Nationalekonomiska teorier | Rapport

- Naturvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
- Samhällskunskap B
- C
- 13
- 2519
Analys: Tillväxt, miljö och resursfördelning | Nationalekonomiska teorier | Rapport
En rapport där tillväxt, miljö och resursfördelning presenteras och diskuteras med hjälp av nationalekonomiska teorier (ekonomisk liberalism, marxism, keynesianism och monetarism). Eleven tar bland annat utgångspunkt i följande frågeställningar:
- Diskutera risken för att knapphet på olika naturtillgångar kommer att bromsa och kanske till och med stoppa tillväxten. Vilka resursbrister är de allvarligaste?
- Bidrar tillväxten till den globala uppvärmningen? Vad kan bör göras?
- Hur mycket lägre tillväxt tycker teorierna att en bättre miljö skulle vara värd?
- Är teorierna för lättsinniga i sin syn på förhållandet mellan tillväxt och miljö?
- Diskutera förhållandet mellan tillväxten och fördelningen av ekonomins resurser. Vilka argument finns för att en jämnare fördelning av inkomster och förmögenheter hämmar möjligheterna till tillväxt? Vilka argument finns för att en jämnare fördelning skulle öka tillväxten?
- Vem har makten, politikerna eller marknaden?
Lärarens kommentar
Tunn information men bra analys.
Innehåll
TILLVÄXT, MILJÖ OCH RESURSFÖRDELNING: ANALYS UTIFRÅN DE NATIONALEKONOMISKA TEORIERNA
- Sammanfattning
- Inledning
- Bakgrund
- Syfte och frågeställning
- Material och metod
- Avgränsningar
- Disposition
- Nationalekonomi
- Ekonomisk liberalism
- Marxism
- Keynesianism
- Monetarism
- Diskussion
- Källförteckning
Utdrag
"De fyra olika teorierna har olika ståndpunkter i frågorna om tillväxt, miljö och resurser. De som liknar varandra mest är den ekonomiska liberalismen och monetarismen. Båda teorierna tror på självständighet av individen och att staten ska vara inblandad så lite som möjligt. Vilket keynesianismen går helt emot. Keynesianismen tror på att staten har en positiv inverkan på samhället. Att staten kan finnas där som ett stöd. Något som monetarismen däremot tror på är att regeringar och myndigheter har en positiv inverkan och kan styra ekonomin mot tillväxt.
Gällande lågkonjunkturer så tror den ekonomiska liberalismen att det inte är ..."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in