Titrering - Ättikssyra i vinäger | Labbrapport Kemi 1

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
- Kemi 1
- A
- 3
- 912
Titrering - Ättikssyra i vinäger | Labbrapport Kemi 1
En labbrapport i kemi 1 som genom titrering avser att ta reda på koncentrationen av ättiksyra i vinäger, och på så sätt räkna ut massprocenten av ättiksyran i vinägern.
Lärarens kommentar
Mycket bra, välskriven rapport. Tydlig beskrivning av titrering och korrekta beräkningar men redovisa alla beräkningar - hur fick du fram medeldroppen? Välreflekterad diskussion. Bra!
Elevens kommentar
Borde redovisat mina beräkningar av droppens volym.
Utdrag
Materiel
BTB, en mikromagnet, två minibägare (5ml), en liten plastpipett med lång hals, En mikroliter pipett, NaOH 0,400 mol/dm3 och vinäger.
Utförande
En plastpipett fylldes med NaOH med koncentrationen 0,400 mol/dm3. En av minibägarna(1) ställdes sedan på en analysvåg, analysvågen nollställdes och 10 droppar NaOH droppades i minibägaren(1) och vägdes. Denna process upprepades ytterligare två gånger därefter beräknades medelvolymen hos en droppe NaOH.
Den andra bägaren(2) ställdes på analysvågen som nollställdes kort efter detta, i bägaren pipetterades sedan 250 µl vinäger upp, massan noterades. Efter detta placerades en mikromagnet i bägaren som sedan ställdes på en magnetomrörare. Under tiden mikromagneten snurrade i bägaren tillsattes en droppe BTB och dessutom fylldes bägaren på med avjoniserat vatten till halva dess höjd.
NaOH tillsattes sedan droppvis till färgomslag till bägaren(2) samtidigt som lösningen rördes om med mikromagneten. Då ekvivalenspunkten uppnåddes och lösningen skiftade färg antecknades antalet droppar NaOH som tillsatts. Därefter beräknades substansmängden tillsatta OH-joner vilket gav tillräckligt mycket information för att en beräkning på masshalten ättiksyra ska vara möjlig... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in