Som en tjej | Argumenterande tal

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Svenska som andraspråk 1
  • C
  • 2
  • 779
  • PDF

Som en tjej | Argumenterande tal

Det här är ett manus till ett bra och nyanserat argumenterande tal som tar utgångspunkt i Always kampanj "Like a Girl" (som en tjej). Talet diskuterar vilka konsekvenser ordval och hur vi pratar faktiskt har på både samhälle och individer. Eleven uppmanar effektfullt till att sluta använda orden "som en tjej" som en förolämpning, av den enkla anledningen att det faktiskt inte innebär något dåligt att vara tjej.

Observera att talet är skrivet i Svenska som andraspråk 1 och har viss språklig förbättringspotential.

Lärarens kommentar

Bra inledning! Du pratar i lagom tempo med eftertryck, paus och inlevelse. Bra! Du varierar berättandet och språket t ex tilltalar publiken i "ni har nog alla stött på puberteten" eller skapar en bild genom "självförtroendet tar sitt pick och pack och "hej då"! Bra! Många bra exempel och tydlig åsikt. Något otydlig disposition. Bra avslutning med en stark sista mening och att du återknyter till "som en tjej" i inledningen. Jag tror att ditt tal kommer att vara ett av de tal som påverkar de andra mest bland dessa höstprat. Bra jobbat!

Utdrag

Ni har nog alla hört uttrycket ''som en tjej'' någon gång. Och om man skulle be någon utföra en aktivitet som en tjej skulle den troligtvis göra det på ett fånigt och inkompetent sätt. Som vi alla vet, när någon säger att du gör något fysiskt som en tjej så betyder det inte att du gör det bra. Termen som en tjej är helt klart en förolämpning, en köns förolämpning.

Från egna upplevelser så förekommer detta främst hos killar och varje gång man har använt frasen så har den varit riktat mot en annan kille och det är tänkt att antyda underlägsenhet. Kör som en tjej, gråta som en tjej, spela som en tjej, men andra ord du gör det lika dåligt som en tjej.
Att använda som en tjej som en förolämpning är en hård knackning mot någon ung flicka och det kan ha stor påverkan på unga tjejers självförtroende. Det finns en tid vid tonåren, ni har nog alla stött på puberteten, det är då en flickas självförtroende rasar, det tar sitt pick och pack och bah trevligt att träffas hejdå. Och det är en liten påminnelse för oss att puberteten är den tid då tjejer börjar höra språket och internalisera den. Det är lätt att se vad en enorm inverkan det ha för även om kvinnor inte längre bränns på bål, så är människan en kreativ ras och ständigt hittar nya sätt att förminska oss på. För tydligen är det väldigt viktigt att skilja på tjejer och killar som... Köp tillgång för att läsa mer

Som en tjej | Argumenterande tal

[0]
Inga användarrecensioner än.