Triangelhandeln på 1700-talet | Fördjupningsuppgift

- Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
- Historia B
- C
- 3
- 541
Fördjupningsarbete: Triangelhandeln på 1700-talet | Fördjupningsuppgift
En enklare fördjupningsuppgift där eleven redogör för den s.k. "Triangelhandeln" under 1700-talet. Fokus ligger bland annat på hur triangelhandeln uppstod, Sveriges roll i slavhandeln och livet som slav.
Studienets kommentar
Notera att källorna som uppges är ofullständiga.
Innehåll
- Triangelhandeln på 1700-talet
- Sveriges roll i slavhandeln
- Livet som slav
Utdrag
När den industriella revolutionen tog fart på 1700-talet så var det mycket som förändrades. Människor flyttade från landet in till stan och började jobba i fabriker istället för att försörja sig på jordbruk. Allt fler saker började tillverkas och befolkningen fick mer pengar. Detta ledde till att handeln mellan olika länder tog fart, särskilt det som vi idag kallar för triangelhandeln.
Det som gav upphov till triangelhandeln var det växande behovet av råvaror till de nya fabrikerna. Fartygen, som var lastade med saker som krut, gevär, brännvin och tyger utgick oftast från England. De seglade till Västafrika där dessa varor byttes mot infångade slavar som sedan togs till kolonierna i Amerika. Där fick de jobba på plantager som odlade de råvaror som behövdes. Till sist återvände skeppen till England fullastade med främst bomull, tobak och socker. Det kallades för triangelhandel eftersom rutten tog formen av en triangel på kartan... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in