Twilight och Dracula: Vampyrens förändring | Fördjupningsarbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
 • Historia 2b - Kultur
 • B
 • 17
 • 5324
 • PDF

Twilight och Dracula: Vampyrens förändring | Fördjupningsarbete

Ett fördjupningsarbete som jämför Dracula (bok och filmatisering) och Twilight (böcker och filmatisering) med fokus på hur vampyren har framställts genom tiderna och vilken förändring i detta man kan se. Arbetet utgår från följande frågeställningar: Hur framställs vampyren i Dracula kontra Twilight? Har synen på vampyrer ändrats idag om man utgår från Dracula och Twilight?

Innehåll

Vampyrers litterära förändringar genom tiderna - En studie som diskuterar filmerna Twilight och Dracula

1 Inledning
1.1 Historisk bakgrund
1.2 Syfte
1.3 Frågeställningar
1.4 Källmaterial
1.5 Tiddigare forksning/littertur
1.6 Metod
1.7 Handling Twilight
1.8 Handling Dracula
2 Undersökning
2.1 Hur framställs vampyren i Dracula kontra Twilight?
2.2 Har synen på vampyrer ändrats idag om man utgår från Dracula och Twilight?.
3 Resultat/Analys
Källförteckning och litteraturlista

Utdrag

1 Inledning
1.1 Historisk bakgrund
1
Vampyren är en av världens mest kända skräckfigur. Det har berättats historier om vampyren i olika kulturer runt om i världen. Det gör att det finns oändligt många myter som beskriver olika typer av vampyrer. De kan vara män, kvinnor, äldre och till och med barn. Men den klassiska vampyren ”á la Dracula” i slängkappa, är så de flesta faktiskt föreställer sig en vampyr. De kommer ursprungligen från Östeuropa. De vanliga vampyrerna har återuppstått efter döden och kommit tillbaka som blodsugande lik. Den är varken levande eller död. De vilar i sina kistor på dagarna och i mörkret så känner de sig trygga, men solljus förvandlas de till aska. Vid midnatt kommer de fram och suger blod från människor.

Om vampyren sköter sin ”diet” så skiljer den sig inte mycket ifrån en människa, utseendemässigt. De största skillnaderna är den ljusa hyn och de ovanligt långa hörntänderna. Vampyrer är tusen gånger starkare än en människa och kan röra sig lika snabbt som vinden, vilket gör den omöjlig att se. Om vampyren missköter sin diet och blir uttorkad börjar den försvagas och liknar en mumie.

Vampyrer har bra mörkerseende, de är nattvarelser och sägs faktiskt även ha makt över andra nattdjur som fladdermöss, ugglor, hundar, råttor, vargar och katter. Många kan förvandla sig till både fladdermöss och vargar. Andra mystiska egenskaper är att vampyrer inte syns i speglar och har inte någon skugga. Den kan inte ta sig in i ett hus som den inte har blivit inbjuden av ägaren. Och vill man hålla en vampyr borta så är det mest effektivt att ha Jesus på korset hemma eller något vanligt kors. Det finns många växter som kan skrämma bort en vampyr. Speciellt Vitlök men även vildros, rönn och järnek.

I Asien tror man på att lotusblomman håller en vampyr borta. En skål kokt ris eller en rå fisk håller borta vampyrer i Japan. Möter du däremot en kinesisk vampyr – dra till med tre lögner, det sägs göra den förvirrad. T.ex. ”visste du att månen lyser på dagen, att grisen skäller och att lök är en frukt?... Köp tillgång för att läsa mer

Twilight och Dracula: Vampyrens förändring | Fördjupningsarbete

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2015-05-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Utförligt och nyanserat arbete, intressant tema. Bra disponering av texten.