Upphovsrätt: Fotograf | Frågor och svar

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Estetiska programmet (ES) Årskurs 3
  • Fotografisk bild 1
  • E
  • 3
  • 781
  • PDF

Upphovsrätt: Fotograf | Frågor och svar

Frågor och svar som handlar om upphovsrätt för en fotograf. Vem som har rätt till en bild i olika situationer redogörs för, exempelvis vem som har rätt till bilderna du tar för ett uppdrag efter att du sänt ett urval till kunden, etc.

Innehåll

Upphovsrätt

1. Du har fått i uppdrag av Dagens Nyheter att fotografera en demonstration, i en av de bästa bilderna du tar syns en tjej väldigt tydligt i förgrunden. Behöver du fråga henne om lov innan DN kan publicera bilden?
2. Du ska fota till ett bands skivomslag och har en idé till en bild som du tror skulle bli snygg där bandet står på en landningsbana, du känner till ett gammalt militärflygfält som ändå inte verkar användas. Är det något du behöver tänka på innan ni åker dit?
3. Du ska ta en bild till en skoluppgift som visar julstressen och har en idé om att fota en massa människor som springer runt i gallerian och jagar julklappar. Du ställer kameran på stativ och ställer in en lång slutartid för att få känslan av rörelse i bilden. När du tagit några bilder kommer en vakt och säger att du inte får fota. Vad gör du? Vad har du för rättigheter och skyldigheter i den här situationen?
4. Du ser en söt gammal tant sitta på en bänk och tar några bilder av henne. Hon blir sur och säger åt dig att sluta och ta bort bilderna. Vad gäller i den här situationen?
5. Du har fått i uppdrag av en restaurang att ta bilder på nöjda matgäster. Bilderna ska användas som reklam för restaurangen. Vad behöver du tänka på?
6. En av dina bilder från studenten publiceras på lokaltidningens webbsida. De har redan sagt att de inte kan betala dig för bilden och du tycker det är okej men finns det något annat du kan begära?
7. Du får betalt för att fotografera på ett bröllop, du väljer ut de bästa bilderna och skickar dem till brudparet. Vem äger nu rätten till bilderna?
8. Du är på en konsert och du och många runt omkring dig fotar med mobilkameran bandet som spelar för att ha ett minne från den bra spelningen. Räknas bilden som fotografiskt verk eller fotografisk bild? Motivera.
9. Kronprinsessan gifter sig och kortegen går genom stan. Du har en bildidé som du tror du kan lyckas få genom att stå på ett speciellt ställe när de passerar. Du sätter teleobjektivet på kameran och åker dit. Räknas bilden du tar som fotografiskt verk eller fotografisk bild? Motivera. Vad spelar skillnaden för roll för dig?
10. Du hittar ett fotoalbum på en loppis med bilder från 70-talet, det är utsvängda jeans och storblommiga tapeter. Bilderna skulle passa perfekt i ett montage du arbetar med för en kund. Kan du använda bilderna?
11. Du är på en fotoutställning med bilder från 1800-talet och ser ett porträtt fotograferat av Julia Margaret Cameron, du tänker att det skulle va snyggt på en t-shirt som du tror skulle kunna sälja riktigt bra. Kan du gå vidare med din affärsidé? Får du använda bilden?
12. En av dina bilder som ligger på din blogg dyker plötsligt upp på en annan blogg. De har tagit din bild utan att fråga. Vad kan du göra?

Utdrag

12. En av dina bilder som ligger på din blogg dyker plötsligt upp på en annan blogg. De har tagit din bild utan att fråga. Vad kan du göra?
Antingen så ber man bloggaren att ta bort bilden, gör inte bloggaren det så får man polisanmäla. Om du är glad över att någon... Köp tillgång för att läsa mer

Upphovsrätt: Fotograf | Frågor och svar

[0]
Inga användarrecensioner än.