Utilitarism | Två etiska dilemman | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Filosofi 1
  • C
  • 3
  • 1653
  • PDF

Utilitarism | Två etiska dilemman | Fördjupningsuppgift

Det här är en fördjupningsuppgift i Filosofi 1, som handlar om utilitarismen. Den innehåller också två etiska dilemman och lösningsförslag på dessa utifrån ett utilitaristisk perspektiv.

Innehåll

- Utilitarismen
- Dilemma 1 - Abort
- Dilemma 2 - Två barn drunknar. Vilket borde vi rädda, om något alls?

Utdrag

Den etiska skolan som jag valde att fördjupa mig i är Utilitarismen. Anledningen till det är att jag har märkt att jag i princip har genomfört mina handlingar utifrån den etiska teorin. Etik enligt mig är vilka konsekvenser en handling föder och utilitarismen handlar om konsekvenserna och att skapa största möjliga lycka. Men vad är utilitarism egentligen?

Om man förklarar utilitarismen kortfattat så är syftet med teorin att skapa ”största möjliga lycka åt största möjliga antalet individer” men den är djupare och mer komplicerad än det.

Utilitarismen utvecklades i Storbritannien i slutet av 1700-talet av filosofer som Jeremy Bentham, James Mill, John Stuart Mill, Henry Sidgwik och G.E Moore. Enligt Bentham, som anses den första utilitaristiska filosofen, handlar livet bara om lustupplevelser och att endast antalet...

Dilemma 1 - Abort
När det gäller abort så finns det många perspektiv en utilitarist måste ta hänsyn till. Eftersom abort är ett problem som kräver mycket och man måste ta bort känslor när man gör valet.

När kvinnor ställs inför beslutet om abort, då måste dom göra det de tycker är rätt, eftersom att det är deras kropp. Abort betyder alltså att avbryta en graviditet enligt utilitaristisk perspektiv finns det både för- och motargument speciellt när det gäller abort.

Abort är laglig i Sverige. Kvinnan har laglig rätt till abort tills den 18: onde graviditetsveckan. Efter den 18: onde graviditetsveckan tillåts abort bara om t.ex. barnet inte är tillräckligt starkt för att överleva. Jag anser att abort bör vara tillåtet. Det är upp till varje människa och hennes beslut. I flera länder där det inte finns abort sker illegala amatörmässiga aborter. Det innebär att...

Dilemma 2 - Två barn drunknar. Vilket borde vi rädda, om något alls?

Jag är ute på stranden med två barn, ena är mitt barn och det andra barnet är grannens. Grannens barn är 15 meter borta och mitt barn simmar 35 meter bort. Så börjar båda barnen skrika och drunkna samtidigt och frågan här är: Vilket borde vi rädda?

Jag har bara ett val och kan alltså inte rädda båda barnen. Jag vet att jag har större chanser att rädda grannens barn och om jag simmar direkt mot mitt barn så kan båda drunkna. Enligt en utilitarist så finns det många perspektiv även i denna frågan då man måste ta upp all lycka som kommer att skapas och i bästa fall minsta möjliga olycka.

Om jag väljer att rädda mitt barn och simmar förbi grannens och lyckas att... Köp tillgång för att läsa mer

Utilitarism | Två etiska dilemman | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.