Utredande text: Första Världskriget

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Grundskola Årskurs 9
 • Historia
 • MVG
 • 4
 • 1969
 • PDF

Utredande text: Första Världskriget

En utredande text från årskurs 9, där eleven redogör för första världskriget. Reflektioner görs kring orsaker till kriget - bland annat imperialistiska idéströmningar, nationalism och skottet i Sarajevo. Vidare så redogör eleven även för krigets utveckling och händelseförlopp, samt hur fredsavtalet slöts i Versailles och vilka konsekvenser det hade.

Lärarens kommentar

Du ger mycket kloka diskussioner, där du visar att du har koll på begrepp och fakta. Du går på djupet och genom ditt resonemang med dig själv, kommer du framåt i ditt lärande.
Du vet och förstår kriterierna, vilket också leder dig mot toppen.

Det är en fröjd att få ta del av dina arbeten Christofer och jag hoppas att du även själv kan glädjas över dina framsteg och din kunskapsutveckling.

Mycket Väl Godkänt. =)

Utdrag

"Första världskriget, det onödiga kriget enligt många och jag håller med, det var en återvändsgränd, ett patetiskt krig men som fick mycket bra konsekvenser i slutet av kriget. Men det var ett krig som tog mycket människors liv också.

Kriget anser jag började med nationalistiska tankar och inte skotten i Sarajevo. Självklart det själva kriget startades på grund av Skotten I Sarajevo men det hade pågått en imperialistisk utrikespolitik innan skotten i Sarajevo. Länderna trodde att dem själv var det bästa landet och ville få mer mark och land till sitt rike eftersom man bråkade om kolonier i Afrika och Asien. Det var främst Tyskland, Österrike, Ungern, Det osmanska riket, Ryssland, Storbritannien och Italien var dem som började det hela imperialismen tänkandet, alltså dem stora kejsardömena så gott som. Självklart nu tänker man på en långsiktig start till kriget men jag tror att det var det första irritations moment för dem olika länderna när dem helt enkelt började tro att dem var dem bästa, var och en för sig.

Men som många andra säger så startades själva kriget av Skotten i Sarajevo. I sydöstra Europa så hade Österrike och Ungern länge kämpat för att ta makten över sydöstra Europa och dem hade nyss erövrat Bosnien. Men serberna och terroristorganisationen Svarta Handen ville att Bosnien skulle vara serbiskt. Så då sköt den 19-åriga serben Gavrilo Princip ihjäl Frans Ferdinand, den österrikiska kronprinsen och hans fru."... Köp tillgång för att läsa mer

Utredande text: Första Världskriget

[7]
Användarnas bedömningar
 • 2014-09-07
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  mycket väl genormgjord och om jag var lärare skulle jag gett a direkt
 • 2014-03-16
  Allt bra, inga negativa, fick A av läraren, bra grammatik, h h h h h h h h h h h
 • 2015-03-23
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1
  den här texten är väldigt braa
 • 2015-03-01
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Mycket bra skrivet! Stort tack