Utredande text: Vad är människan? - Etik och livsfrågor

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 2
  • Filosofi A
  • Inget betyg givet
  • 3
  • 1808
  • PDF

Utredande text: Vad är människan? - Etik och livsfrågor

En utredande text där eleven undersöker och diskuterar frågan "Vad är människan?". Detta diskuteras utifrån tre påståenden:

- Människan är altruistisk
- Människan har en själ
- Människan är ett djur

Innehåll

- Människan är altruistisk
- Människan har en själ
- Människan är ett djur

Utdrag

"Människan är altruistisk:
Pengar är något vi alla har, mer eller mindre. Vi kan vara måna om våra pengar eller slösa bort dem, men pengar är i vilket fall något som vi alla kan relatera till. Frågan om huruvida människan är altruistisk eller egoistisk kan därför enklare finna svar om man tittar på vardagssituationer i form av pengautbyten. Neuroekonomen, Ernst Fehr, menar att människan har en stark altruistisk sida.

- Om vi inte räknar med människans förmåga till altruism kommer vi aldrig att förstå hur marknader, organisationer och familjen fungerar. Att förstå altruismen som drivkraft är nödvändigt för att förbättra samhället, sade Fehr vid en konferens i Zürich, april 2010.

Det Fehr menar är att hur vi än handlar i olika situationer så agerar vi sällan helt för egen vinning. I artikeln “Människan är inte bara girig” publicerad den 25 maj 2010, av Agneta Lagerkrantz, skribent för SVD, berättas det om ett test som Fehr utförde för att styrka sina teorier. Testet, eller spelet, går ut på att person A tilldelas 100 kronor, och får bestämma själv hur mycket eller litet han vill ge bort till en anonym motspelare. A vet att motspelaren , B, också har fått 100 kronor på samma premisser. Enligt spelets regler fördubblas sedan den summa A väljer att ge till den andra, så här: Skickar A 100 kronor, vet han att den okända motspelare får 200 kronor själv. B kan sedan välja att skicka tillbaka pengar – eller säga tack och adjö och lämna experimentet. Ingen av dem kommer någonsin att veta vem den andre är."... Köp tillgång för att läsa mer

Utredande text: Vad är människan? - Etik och livsfrågor

[0]
Inga användarrecensioner än.