Avskaffa minoritetsspråken | Argumenterande tal

- Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
- Svenska 2
- A
- 2
- 913
Avskaffa minoritetsspråken | Argumenterande tal
Det här är ett argumenterande tal som handlar om varför minoritetsspråken inte behövs i Sverige, och därför bör avskaffas. Eleven för fram argument som handlar om att språk och samhällen förändras, och att det är viktigare att släppa in det nya än att hålla fast i det gamla.
Utdrag
Det brukar sägas att språket är något levande och som allt levande föds det, förändras med tiden och dör till sist. Visst kan man kämpa emot att något ska dö ut. Vi ger människor mediciner, vi vattnar våra blommor och vi lägger resurs till resurs så att våra nuvarande minoritetsspråk ska kunna leva vidare. Till slut så kommer det oundvikliga att ske ändå, allt kommer att ta slut. Det jag ska prata vidare om idag är att vi måste inse att samma sak även gäller våra nuvarande minoritetsspråk. Vi måste våga släppa taget om dem för att kunna släppa in de nya minoritetsspråken som växer fram i vårt samhälle. Det är dags att glömma hur det har varit i historien och titta framåt på det som kan bli!
Många av dem som talar ett minoritetsspråk eller tillhör en minoritet menar att det ligger en stolthet och en trygghet i samhörigheten i det gemensamma språket. De menar också att anledningen till att dessa språk och att hela kulturarvet har kunnat överleva är att språket har ingått bland landets officiella minoritetsspråk, och med det fått medföljande privilegier. Skulle t.ex. rätten till hemspråksundervisning för minoritetsspråk upphöra är många oroliga att de små språken och även dess kultur skulle försvinna.
Är rädslan befogad? I artikeln ”ska vi bry oss om språkdöden” (språktidningen 11/14/2011) av Ingela Hofsten säger Östen Dahl, professor i allmän språkvetenskap vid Stockholms ... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in