Vad innehåller maten | Labbrapport

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 1
  • Naturkunskap 1b
  • A
  • 5
  • 1682
  • PDF

Vad innehåller maten | Labbrapport

En labbrapport där eleven undersöker innehållet av socker, stärkelse, protein och fett i olika livsmedel.

Syfte
Att undersöka om några livsmedel (mjölk, chips, bannan, salami) innehåller socker (glukos), stärkelse, protein och/eller fett.

Lärarens kommentar

Du har skrivit en välgenomarbetad rapport. Formellt korrekt med (också) relevanta fakta under respektive rubrik. Diskussionen besvarar syftet och resonerar runt ditt resultat på ett utförligt och nyanserat sätt samt det finns en koppling mellan teori och diskussion, bra!

Elevens kommentar

Jag kunde ha tänkt mer på vilka felkällor som kunde ha påverkat mitt resultat.

Innehåll

Syfte
Bakgrund/ teori
Metod
Resultat
Diskussion
Felkällor
Slutsats
Källförteckning
Källkritik

Utdrag

Bakgrund/ teori
För att kunna leva behöver olika organen som finns i vår kropp näringsämnen som människor kan få det genom olika kategorier av maten. Det finns flera olika näringsämnen, men de essentiella för oss är de energirika ämnen kolhydrater, fetter och proteiner. Med hjälp av dess kan kroppen tillföra energi som är nödvändigt för exempelvis celldelning, men även proteiner som består av aminosyror har en väldigt avgörande betydelse för kroppens funktion. En av de viktigaste proteinernas uppgifter är att bygga upp celler och styra reaktioner i kroppen. Medan kolhydrater och fetter kan vi generellt sätt säga att de är energi källa och energi lager, men det är proteinerna som bygger upp själv kroppen. Idag hittar vi många nyttiga och onyttiga kolhydrater såsom till exempel läsk, saft och strösocker, bröd, pasta, potatis, fullkornsflingor och grönsaker. Tillsammans med grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär är de andra exempel på hälsosamma kolhydratkällor som bidrar med fibrer, vitaminer, mineralämnen. Alla kolhydratrika produkter är kroppens energi källa.

Därför det är nödvändigt att man får i sig olika näringsämnen särskilt proteiner genom att konsumera olika typer av mat såsom till exempel: Kött, fisk, mjölk, frukter, ost och bönor. Fetter är också ett viktigt näringsämne som innehåller energi, vilket man kan hitta de inom våra vardagar som animaliska produkter, men även mejeriprodukter och chips. Generellt sätt har banan många hälsosamma effekter på kroppen. Enligt en webbsida som har beskrivit bananens positiva påverkan i människans kropp https://stegforhalsa.se . Banan anses vara en av de mest näringsrika... Köp tillgång för att läsa mer

Vad innehåller maten | Labbrapport

[0]
Inga användarrecensioner än.