Världshandeln och kolonialismen | Instuderingsfrågor

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
  • Historia 1b
  • Inget betyg givet
  • 5
  • 1675
  • PDF

Frågor och svar: Världshandeln och kolonialismen | Instuderingsfrågor

Instuderingsfrågorna handlar om världshandeln och kolonialismen.

Innehåll

Konsekvenser för kololnialismen:
Konsekvenser för världshandeln:
Franska revolutionen.
Industriallismen Brittiska
Konservatismen.
Liberalismen:
Socialisterna:

1. Nämn 3 orasker och konekvenser i franska revolutionen.
2. Nämn tre anledningar till vrf svenskar vandrade till USA?
3. Vilket årtal började franska revo?
4. Vilket århundraden började upplysningen?

Utdrag

Resonera kring konsekvenserna av den ökande världshandeln och kolonialismen under 1700- talet.

Konsekvenser för kololnialismen:

Konsekvenserna av kolonialsimen är att det uppstod rasism. Att den vita rasen var överlägsen och att den vita rasen hade som något tillstånd för att ta över ursprungs folkets mark och egendomar. De ansogs som djur, de skulle utrotas och de ansogs som barn som inte kunde ta hand om sig själva. De var dumma eftersom de inte trodde på samma religon som de flesta vita allstå kristendomen. Ursprings folket blev väldigt förtryckta. De var inte värda någotting och blev slavar.

Dem världsdelarna som blev mest koloniaserde var Afrika, Sydamerika och nordamerika. I Afrika var det främst britter och fransmänn som koloniaserade. I Sydamerika var det främst spaniorer och portugiser. I Nordamerika var det främst fransmänn.

De som vann på kolonierna var såklart europeerna. Europeerna tog massa rikedomar som fanns i i dessa länder och vann på det. Medans de länderna som blev koloniserade förlorade massa rikedomar, befolkning och gick tillbaks i utvecklingen. Det här är en av anledningarna att vissa av dessa länderna är fattiga än idag.


Konsekvenser för världshandeln:

Konsekvenserna för världshandeln var att man började med tringelhandeln. Där fraktades svärd, sprit, knivar och sprit ned till västafrika där man bytte lasten mot slavar. De flesta av slavarna skeppades till västindien där dem såldes. Sedan köpte slavhandlarna saker som bomull, socker och tobak som slavrna hade samlat in. Sedan åkte man hem till Strobrittannien. Detta gjordes för att Europeerna inte hade något själva som lockade stora makter som kina och indien. De behövdes stora vinster efetsom indierna och kineserna bara tog emot guld och silver mot sina varor som var t.e.x siden och kryddor. Man började också skapa kompanier som skulle skaffa fram pengar till stora affärsföretag som var för dyrt för en vanlig affärsman. De skulle också rusta upp fartygen med ett försvar. Det fanns kanoner och små trupper på fartygen som skulle skydda mot pirater. Man började frakta saker till vanliga människor och viktiga varor tog nu upp mera plats än.... Köp tillgång för att läsa mer

Världshandeln och kolonialismen | Instuderingsfrågor

[0]
Inga användarrecensioner än.