Världskrigen | Orsaker och Följder

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Grundskola Årskurs 9
 • Historia
 • C
 • 4
 • 1766
 • PDF

Fördjupningsarbete: Världskrigen | Orsaker och Följder

En fördjupningsuppgift om världskrigens orsaker och följder (första världskriget och andra världskriget). Fokus ligger på startskottet till första världskriget, den snabba utvecklingen i Europa under 1800-talet, NF, USA som stormakt, Tysklands position efter första världskriget och Hitlers roll samt hur vi kan lära av historien.

Lärarens kommentar

Du har djupa kunskaper om vad som hände men behöver utveckla din förmåga att använda historiska fakta till att visa var vi är.

Elevens kommentar

Jag borde ha skrivit mer om mina tankar och åsikter om andra världskriget, dessutom borde jag ha använt min kunskap om första- och andra världskriget till att berätta om konflikter som uppstår nu i detta samhälle och vad orsaken till detta är. Jag borde också ha skrvit om hur människor påverkas av förflutna krig och konflikter. Till nästa gång när jag skriver en liknande uppsats ska jag tänka på detta.

Innehåll

- Den snabba utvecklingen i Europa under 1800-talet: Vad ledde den till?
- Vad hände efter första världskriget?
- Vad hände med det osmanska riket?
- Vad var NF?
- Den nya stormakten
- Tyskland efter kriget
- Var Adolf Hitler svag när han angrep länderna?
- Europa efter andra världskriget
- Att lära sig av historien
- Krig?
- Källor

Utdrag

""Aldrig mera krig"
I början av 1900-talet började stormakterna i Europa åter skapa motsättningar mot varandra. De tävlade om vem som skulle få mest makt, vem som skulle styra andra delar av världen och förstås vilket land som skulle bli rikt, modernt och industrialiserat. Samtidigt blev det nationalistiska tänkandet allt mer vanligt i Europa. Man ville förena alla som talade samma språk och hade samma kultur i ett gemensamt land, det var det som nationalismen handlade om. Man var emot att olika folkslag skulle bo i ett och samma land. Vad berodde startskottet till första värdskriget på? Det som blev startskottet till första världskriget berodde klart på det nationalistiska tänkandet. Frans Ferdinand och hans hustru besökte år 1914 den 28 juni Sarajevo i Bosnien där de helt oväntat blev skjutna mitt i den glada folkmassan. De dog omedelbart av skotten. Det visade sig att attentatsmännen tillhörde en nationalistiskt serbisk teroristorganisation som kallade sig svarta handen. Syftet med mordet var att det skulle leda till krig mellan Serbien och Österrike och att Ryssland skulle ge stöd till Serbien under kriget. Tanken var då att slaverna på så sätt kunde få möjlighet att bilda ett eget rike. Vi kan sammanfatta det såhär: svarta handen ville ha ett rike som bara beboddes av slaver. Man kan säga att nationalismen är en del av orsaken till varför krig uppstår."... Köp tillgång för att läsa mer

Världskrigen | Orsaker och Följder

[3]
Användarnas bedömningar
 • 2015-02-15
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  jsakndjkasndjkasndjaskbdajksdnkasdnkjaksdnjkasdnjkasd
 • 2017-03-07
  Skriven av Studerande på Termin 11
  braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 • 2015-03-20
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  väldigt bra!!!!!!!!!!!!!