Vatten i tre aggregationstillstånd | Labbrapport

- Komvux
- Naturkunskap 2
- Inget betyg givet
- 3
- 662
Vatten i tre aggregationstillstånd | Labbrapport
En labbrapport om vatten i tre olika aggregationstillstånd (aggregationsformer). Syftet är att studera tillstånden, de faktiska fasövergångarna och hur molekylernas rörelse påverkas i olika temperaturer.
Innehåll
VATTEN I TRE AGGREGATIONSFORMER
- Hypotes
- Material och metoder
- Resultat
- Diskussion
- Slutsats
- Källförteckning
Utdrag
Eftersom is är en fast form av vatten (H2O (s)), och molekylernas rörelseernergi är låg, kan vi ju anta att vid tillförd energi i form av värme resulterar i att isen först övergår till flytande form (H2O (l)), och sedan vid ytterligare ökade grader övergår vattnet till gasform (H2O (g)) i form av vattenånga, detta på grund av att vid högre temperaturer är rörelseenergin högre än vid lägre temperaturer.
Vatten har en smältpunkt på 0°C, och en kokpunkt på (oftast) 100°C, det är viktigt att notera att avdunstning kan ske innan vattnet nått sin kokpunkt. Att vatten har en så hög värmekapacitet och att det kan bibehålla en flytande form i rumstemperatur beror på de starka vätebindningarna vattenmolekyler uppnår med andra vattenmolekyler, på grund av att de är polära. Molekylerna är alltså de samma, men bindningarna varierar från svaga... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in