We Were Soldiers | Filmanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Historia 1b
  • A
  • 4
  • 1978
  • PDF

Filmanalys : We Were Soldiers | Filmanalys

En filmanalys av Randall Wallaces "We Were Soldiers" från 2002 där eleven först beskriver den historiska händelsen som filmen handlar om och därefter en analys av filmen där eleven bland annat analyserar hur amerikanarna och nordvietnameserna skildras.

Innehåll

1. Beskrivning av den historiska händelsen/personerna
2. Analys av filmen

Utdrag

1. Beskrivning av den historiska händelsen/personerna

Den 14 november 1965 positionerade USA ut sina soldater i den nordvietnamesiska djungeln. De efterföljande sammandrabbningarna mellan nordvietnamesiska och amerikanska styrkor var den första stora konflikten mellan USA och nordvietnameser i Vietnamkriget. Slaget som utkämpades kom att kallas slaget vid Ia Drang.
I slaget vid Ia Drang prövade USA en ny krigsstrategi; att flyga med helikoptrar med soldater till området där striderna skulle äga rum. Området där helikoptrarna landade kallades för ”X-ray”. I slaget vid la Drang deltog omkring 450 amerikanska soldater och omkring 1600 nordvietnamesiska soldater. I början av slaget, när USA lämnat de första av sina soldater, trodde USA att de nordvietnamesiska trupperna var mycket mindre än de var. Först efter USA tagit tillfånga en ensam fiendesoldat fick de reda på att antal fiendesoldater

---------


2. Analys av filmen
We Were Soldiers skildrar slaget vid Ia Drang från Hal Moore (Mel Gibson) och hans bataljons ögon. Filmen visar främst hur de amerikanska soldaterna strider, precis som slaget var så skildras det väldigt intensivt och blodigt. Det pågår många närkamper med fienden. Filmen skildrar även tydligt hur helikoptrar och annat flygvapen hjälper amerikanarna mycket.

∘ Filmen ger som sagt en korrekt bild av slaget vid Ia Drang, den historiska händelsen. Men den bilden speglar nästan bara amerikanarna i slaget; hur de stred och hur de kände bland annat. I nästan alla filmsekvenser står en eller fler amerikanare i centrum; oavsett om det är soldaterna eller deras fruar. I filmen följdes några amerikanare mer noggrant, (befälhavare, soldater och fruar). Man får en inblick i deras liv kring slaget, t ex hur frun till Hal Moore blir påverkad känslomässigt av hennes väninnors mäns döds, och osäkerheten kring hennes egen mans öde. Ett annat exempel är den amerikanska soldaten som längtar till att tillbringa tid med sin nyfödda dotter, men han blir tragiskt dödad i ett felriktat flyganfall. Det känns som filmens regissör vill poängtera att soldaten vill vara hemma med sin familj, men istället strider i Vietnamkriget. Han sätter alltså landet för familjen.

Det verkar nästan som om filmen ska väcka känslor; känslor för de amerikanare som offrar sig i... Köp tillgång för att läsa mer

We Were Soldiers | Filmanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.