Analys

På följande sidor får du hjälp att analysera novellen ”Att döda ett barn”. Novellen är skriven av Stig Dagerman och kom ut 1948. Den är skriven för en svensk trafiksäkerhetskampanj.

I analyshjälpen fokuserar vi på följande punkter:

Innan du börjar med din analys, är det viktigt att du kommer ihåg att en god analys inte ska presenteras som en rad upplistade punkter. Vi kommer in på många olika aspekter i analyshjälpen, men det kan vara en god idé att välja en egen infallsvinkel. På så sätt får du en röd tråd i din analys.

Om du behöver mer hjälp till att komma igång med analysen på egen hand, rekommenderar vi att du läser vår generella novellhandledning:

Utdrag

Nedan kan du läsa ett kort utdrag ur vår analyshjälp:

Kontraster visar att inget är perfekt

Stig Dagermans novell är full av kontraster. Vi ser till exempel en kontrast mellan de lyckliga och de olyckliga människorna i början och i slutet av novellen.

Flera av meningarna i novellen innehåller också kontraster. Det upprepas till exempel flera gånger att den lycklige mannen ska döda ett barn. Detta utgör en kontrast eftersom det att vara lycklig och det att döda ett barn helt enkelt inte hör ihop. 

Här har du ett annat exempel: ”På bordet står kaffekopparna, brödet, grädden och flugorna.” När vi läser denna mening verkar allt helt normalt, ända tills vi kommer till det sista ordet. Varför väljer berättaren att nämna att de äckliga flugorna finns på bordet vid sidan av kaffet, grädden och kakorna? Kanske för att understryka att den till synes vanliga dagen på det hela taget inte är vanlig.

På detta sätt visar kontrasterna i novellen att händelserna, objekten och personerna har flera sidor. Det som till exempel verkar som en helt vanlig och trevlig kaffepaus, har också något obehagligt med sig, nämligen flugorna. På samma sätt verkar mannen vara en helt vanlig och lycklig man, men han kommer också att döda ett barn.

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in