Berättarteknik

Berättarperspektivet är utifrån refererande och allvetande

Berättarperspektivet i Stig Dagermans ”Att döda ett barn” är utifrån refererande och allvetande. Ett utifrån refererande berättarperspektiv innebär att karaktärerna skildras genom vad de gör i berättelsen. Läsaren får inte veta något om deras tankar och känslor. ö.a. Novellen har en tredje-persons-berättare, som både observerar händelser och personer utifrån och har insyn i flera av karaktärernas tankar och känslor.

Berättaren använder sig av både inre och yttre synvinkel. Här är ett exempel på den allvetande berättarens användning av inre och yttre synvinkel:

Och medan barnet öppnar dörren ropar mannen efter det att skynda på, för båten väntar på stranden och de ska ro så långt ut som de aldrig förut rott. När barnet sedan springer genom trädgården tänker det hela tiden på ån och på båten och på fiskarna som slår och ingen vinkar till det att det bara har åtta minuter kvar att leva och att båten ska ligga där den ligger hela den dagen och många andra dagar.

I detta utdrag ser vi att berättaren först använder sig av en yttre synvinkel, för att beskriva att pappan ropar till sitt barn att det ska skynda sig. Vi vet att det är en yttre synvinkel, eftersom berättar...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in