Komposition

Handlingen följer en rät, kronologisk linje

Handlingen i ”Att döda ett barn” av Stig Dagerman berättas i en rak, kronologisk ordningsföljd. Detta vet vi, eftersom händelserna i novellen presenteras i den följd de faktiskt sker. Vi följer den lilla familjen och det unga paret från den lyckliga tiden innan barnet blev påkört, till den olyckliga tiden därefter.

I inledningen introduceras karaktärerna i novellen och vi får veta var handlingen utspelar sig. Först möter vi den lilla familjen i deras hus. Därefter möter vi det unga paret, som tankar sin bil. I inledningen får vi veta att såväl den lilla familjen som det unga paret planerar att tillbringa dagen vid vattnet.

Huvuddelen utgörs av det som sker innan och direkt efter det att mannen kör på barnet. Vi får veta att barnet går iväg för att låna socker hos grannfamiljen. Samtidigt kör det unga paret mot havet. Barnet blir påkört när det är på hemväg från grannen. Själva olyckan beskrivs inte, men vi får veta att barnet bara har ett par minuter kvar att leva. Därefter får vi veta att den blåa bilen har kört av vägen, och att barnet ligger på magen med ansiktet ned mot vägen.

I avslutningen får vi v...

Texten ovan är bara ett utkast. Endast medlemmar kan se hela innehållet.

Få tillgång till hela webboken.

Som medlem av Studienet.se kan du få tillgång till hela innehållet.

Köp ett medlemskap nu

Redan medlem? Logga in